Hirdetés

A Matrox az AMD segítéségét kéri a felemelkedéshez

A Matrox neve mára talán feledésbe merült az olvasóink körében, de a vállalat komoly része volt a VGA-kra vonatkozó történelemnek. Az előző évezred végén rendkívül nagy hírnevet szereztek magának azzal, hogy az akkor forgalmazott hardvereik képminősége túlszárnyalta a konkurens megoldásokét. Ráadásul ezek nem is voltak rossz megoldások, hiszen a G sorozat eleinte elég szépen helytállt a teljesítmény szempontjából is. A vállalat számára az ezredforduló idején megjelent NVIDIA GeForce és az ATI Radeon bemutatása jelentette a hanyatlás kezdetét. Bár más konkurensekkel ellentétben a Matrox még így is értékelhető megoldásokat állított a konkurenciának. Az egyik nagy dobásuk a 2002-ben bemutatott Parhelia sorozat volt, amellyel ideiglenesen visszakerültek a csúcs közelébe, de az NVIDIA és az ATI akkoriban kezdte megérteni a grafikus eszközillesztőben rejlő lehetőségeket, így a GeForce 3 és a Radeon 8500 sorozat a szoftveres oldalról komoly gyorsulásban részesültek, amit a Matrox egyszerűen nem tudott követni. Ezzel a vállalat fel is adta a játékosok kegyeiért zajló versenyt.

A Parhelia sorozat azonban tartalmazott olyan képességeket, amelyekre a cég még építhetett. Ilyen volt például a három kijelző kezelése. Bár manapság ezzel a funkcióval például az AMD Eyefinity nevet párosítjuk, valójában az alapkoncepció a Matrox nevéhez fűződik, csak éppen a Parhelia termékek nem terjedtek el annyira, hogy ebből profitáljanak. A vállalat azonban 2006-ban újra elővette a rendszert TripleHead2Go néven, és saját VGA helyett a kereskedelmi forgalomban kapható NVIDIA GeForce és az ATI, illetve ekkor már AMD Radeonokat célozták. A TripleHead2Go azonban nem lett túl népszerű, és főleg ez az oka, amiért a többmonitoros játék kapcsán az Eyefinity név jut a felhasználók eszébe.

A Matrox a problémák következtében visszaszorult a VGA-piac peremére, de a kijelzőkre vonatkozó technológiáikat még kamatoztatták a professzionális termékek piacán. Az M sorozatú VGA-k egyetlen lapkáva 2008-ban még négy, míg 2009-ben már nyolc kijelzőt voltak képesek kezelni, ami komoly fegyvertény volt, viszont már hat év telt el és a cég egyetlen értékes megoldása a Matrox PowerDesk maradt, ami egy munkaasztalt menedzselő szoftver.

A Matrox 2013-ban szembesült azzal a ténnyel, hogy az AMD az Eyefinity rendszer harmadik változatával lényegében hajszálnyira került attól, hogy nem csak hardveres, hanem már szoftveres szinten is átvegyék az elsőséget a kijelzők kezelése szempontjából. Erre idén sor is került, így a Matroxnak lényegében már szinte semmi sem maradt, ami meg is látszott az eladásokra vonatkozó statisztikákban.

A jó hír, hogy a vállalat nem adja fel, így sikerült megegyezniük az AMD-vel egy üzleti partnerkapcsolatról. A Matrox egyszerűen a hardverfejlesztési versenyben már nem akar részt venni, mivel nincs meg a tőkéjük ahhoz, hogy visszatérjenek. Ugyanakkor a Matrox PowerDesk még mindig egy élvonalbeli megoldás, tehát ez a szoftver megfelelő hardver mellett továbbra is rendkívül versenyképes. A cég friss bejelentése értelmében a megfelelő hardvert az AMD biztosítja majd, így a Matrox tulajdonképpen FirePro kártyákat fog forgalmazni saját szoftveres körítéssel.

A vállalat a hardverrel kapcsolatos részleteket nem árulta el. Annyit sikerült megtudnunk, hogy az első termékük a FirePro W600-ra épül, amelyet gyakorlatilag a Matrox átcímkéz, illetve információink szerint az órajeleket és a fogyasztási paramétereket módosíthatják is. Bár ez a FirePro sorozat esetében nem megszokott, de a Matrox erre külön engedélyt kérhetett az AMD-től, amit úgy néz ki, hogy meg is kaptak. A csomag része lesz a továbbfejlesztett PowerDesk szoftver, és a cég azt is elmondta, hogy az átállás nem csak ideiglenes, így a jövőben érkező frissítéseket is az AMD grafikus vezérlőihez optimalizálják. Ez lényegében egy utalás a hosszabb partnerkapcsolatra, ami a Matrox ügyfelei számára fontos, hiszen számukra hosszú távú befektetés kell.

A változással a gyártó valószínűleg azt reméli, hogy megállíthatják azt a tendenciát miszerint a már meglévő ügyfeleik sorban térnek át AMD FirePro termékekre. Bár ez egy kisarkított nézet, hiszen a Matrox is ilyen hardvereket kínál majd, de a PowerDesk szoftver miatt ezek lényegesen drágábbak lehetnek, mint az AMD saját FirePro W600-as professzionális VGA-ja. Bár árakról még nem volt szó, de utóbbi hardver 599 dolláros listaáron szerezhető be, míg a Matrox korábbi megoldásai az 1000-1500 dolláros árszintet célozták. Nyilván ez az a piac, ahol egy elengedhetetlenül fontos szoftverért 400-800 dollárral többet bárki kifizet a FirePro W600-ért, tehát van ráció abban, amit a vállalat elképzelt.

A Matrox számára az AMD-vel kötött partneri szerződés még a jövő szempontjából is lényeges. A vállalat mostantól nem költ hardverfejlesztésre, és eközben is állandóan az élvonalban maradhatnak, hiszen a FirePro W600 utódját is bevethetik, amint megjelenik. Ezzel a vállalta partnerei úgy használhatják a PowerDesk szoftvert, hogy közben képesek reális időközönként frissíteni a megvásárolt hardvereket. Ez abból a szempontból lényeges, hogy sokan nem azért hagyták ott a Matroxot, mert rossz szolgáltatást nyújtott a cég, hanem azért, mert jobb hardverre volt szükség, amit tőlük már nem tudtak megvásárolni. Mivel az AMD állandóan fejleszt, és a Matrox az utóbbi cég számára egy kiemelt OEM partner lesz, így rendkívül gyorsan lehet a piac változásaira reagálni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés