A rendszermemóriát használja gyorsításra a Marvell SSD-vezérlője

A Marvell bejelentette, hogy az iparágon belül elsőként implementálták az úgynevezett Host Memory Buffer, röviden HMB eljárást, amely kifejezetten jó szolgálatot tehet az olcsóbb, de kellően gyors, NAND flash memóriára alapozó adattárolók piacán.

A jó teljesítmény és az alacsony ár összeegyeztetése az egyik legnagyobb probléma az SSD-k területén. A legtöbb ilyen adattároló a NAND flash lapkák mellett valamekkora kapacitású DRAM memóriát is használ, amely kettős szerepet tölthet be. Egyrészt lehet úgy konfigurálni ezeket, hogy az adatok gyorsítótárazását lássák el, de ezt a módot szinte senki sem használja, mert túl kicsi a DRAM memória által kínált kapacitás, így előnyt nem jelentene. Emiatt gyakorlatilag minden vezérlő a DRAM memóriát különböző metaadatok tárolására használja, amelyek használatával gyorsabban megállapítható, hogy a beérkező írási vagy olvasási parancsok mely tárterületre vonatkoznak. Ezek az adatok természetesen folyamatosan frissülnek a DRAM memóriában, és időnként kiírásra kerülnek egy erre fenntartott NAND flash tárterületre is, amely normál adatot amúgy nem tárolhat.

Bizonyos tekintetben ezt is nevezhetjük gyorsítótárazásnak, bár kétségtelenül nem abban az értelemben, ahogy ezt a fogalmat jellemzően használni szokás, de végeredményben az a koncepció célja, hogy az adatelérést felgyorsítsa. Ugyanakkor manapság egyre nagyobb igény lett a költségek további csökkentésére, ami miatt több olyan vezérlő is érkezett, amelyek a DRAM memóriát elhagyták. Az ezekre épülő, jellemzően olcsó SSD-k is tökéletesen működnek, de némileg lassabbak a DRAM memóriával ellátott társaiknál.

Az új cél innen már egyértelmű: legyen az SSD relatíve gyors különálló DRAM memória nélkül is. Erre az NVMe felület 1.2-es verziója kínál egy potenciális megoldást a Host Memory Buffer néven, és ez tulajdonképpen arra szolgál, hogy az SSD-vezérlő a rendszermemória egy szeletét befoghassa azokra a gyorsítótárazási feladatokra, amelyeket ma még különálló DRAM memóriával oldhatók meg.

A Marvell 88NV1140-es vezérlője pont ezt a funkciót teszi lehetővé. Az x1-es PCI Express 3.0-s csatornát használó lapka két csatornát biztosít a NAND flash memóriák számára, és elsődlegesen ott jelenthet előnyt, ahol olcsón kell jó teljesítményt kínálni, illetve helyhiány is van a platformdizájn követelményei miatt. Első körben valószínűleg a csúcskategóriás mobil termékekben kap majd szerepet. Meg kell persze jegyezni, hogy a Host Memory Buffer eljárás hátránnyal is jár, mivel a működéséhez igénybe kell venni valamennyi rendszermemóriát.

Előzmények

Hirdetés