Hirdetés

Már hivatalos: bezár a székerfehérvári IBM gyár!

[AlbaMag] A német IBM cég Magyarországra érkezett vezetője hivatalosan is bejelentette Székesfehérváron délután öt órakor az IBM helyi gyáregységének bezárását. A döntés összesen 3700 dolgozót érint. Ebből 2100 fő a cég saját munkatársa, 1600 ember pedig úgy nevezett "kölcsön munkaerő" a Videoton alkalmazásában.

Dieter Münk, a német vállalat HDD-gyártásért felelős vezetője a Novotel szállodában rendezett sajtótájékoztatón bejelentette: november 30-ig befejeződik Magyarországon a merevlemezek gyártása, 2003 első negyedévében pedig az összes fehérvári gyártósort leszerelik, a gyár területét pedig kiürítik.

A számítástechnikai óriásvállalat német vezetője elmondta: a döntést az IBM felső vezetésében hozták meg, és annak "nincs köze a Hitachi által vezetett cégbe történő átszervezéshez." (megj: mint az köztudott, az IBM pár hónapja eladta merevlemez-gyártó részlegét a Hitachinak, 70 százalékban ) A döntés ugyanakkor nem érinti a többi magyarországi IBM gyáregységet, a Vácott működő IBM tehát továbbra is működik majd. A magyar kormányzati szervek ígérete szerint az átképzést és az új munkahelyhez juttatását kiemelt ügyként kezelik.

A helyszínen tartózkodó tudósítónknak az alkalmazottak elmondták: többükkel a reggeli műszak vezetője közölte, hogy novembertől megszűnik a munkahelyük. A leépítéseket várhatóan több hullámban hajtják végre Székesfehérváron. Lapunknak nyilatkozó egyik dolgozó elmondta: neki azt mondták a cégnél, hogy január elsejétől végleg megszűnik az IBM fehérvári gyáregysége.

Az AlbaMag úgy tudja: egy új, Székesfehérváron eddig ismeretlen nemzetközi nagyvállalat már a nap folyamán bejelentette igényét több mint 1000 elbocsátott IBM-dolgozóra. További 400 embert információink szerint a Denso nevű, üzemanyag-adagolókat gyártó japán nagyvállalat venne át saját gyáregységéhez.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés