IBM technológia a merevlemez nélküli asztali gépekhez

[Email: GeorgeTerror] Az IBM beumtatta fejlesztés alatt álló új technológiáját, amely lehetővé teszi a PC (kliens) és a szerver számára, hogy az operációs rendszert IP alapú hálózaton keresztül érje el. Ez azt az utat vetítheti előre, hogy a jövőben a számítógépek winchester nélkül működjenek (a különböző netPC és hasonló koncepciók eleddig rendre megbuktak, de az IBM nem kis játékos, mint tudjuk...).

A technológia a hangzatos iBoot nevet kapta, megspékelve az iSCSI, azaz az IP-n keresztüli SCSI háttértár-koncepcióval.

Az IBM szóvivője szerint a gépek igen hasonlatosak lesznek az X-terminálokhoz, melyek a RAM-jukban tárolták a programok kódját, de egyébként egy központi gépről (mainframe) szerzik adataikat. Az X-terminálok persze ennél tovább mentek, hiszen ott a monitoron és a billentyűzeten kívül szinte semmit sem találtunk egy gépben: a kliens gépek csillag topológiával csatlakoztak a szerverhez, és versengtek a szerver -- egyébként igen komoly -- erőforrásaiért.

Nos, az iBoot mindössze a winchester-kérdésben használja a szervert, az egyéb erőforrások (processzor, grafika) a kliensnél maradnak.

Eric Sheppard, az IDC hálózati-adattárolási szakembere hisz a megoldásban, hiszen az jelentősen javíthatja az adattárolás hatékonyságát és megbízhatóságát (gondoljunk bele, hányszor készítünk biztonsági másolatot a C: meghajtóról! A hálózati drive-ok sokkal gyakrabban kerülnek mentésre, mint bármelyik otthoni vinyó...).

Az iSCSI protokoll blokk-szintű adattovábbítást tesz lehetővé a TCP/IP alapú hálózaton, csökkentve a kábelek telepítésének költségeit, valamint a speciális technikusokat fizetnék meg ezek karbantartásáért. Az iSCSI "elvárja" a neki megfelelõ kábelcsatlakozás kifejlesztését is, melynek az átviteli sebessége 2 Gbit/másodperc. Az Ethernet sebessége megugrana az 1 Gbit/másodpercrõl a 10 Gbit/másodpercre a közeljövőben, az iSCSI fejlesztésének ösztönző hatására.

Az IBM kijelentette, hogy ez a megoldás lehetővé tenné rendszergazdáknak a diszkek és a működést elősegítő karbantartások, vagy a szoftver-upgrade-ek központosítását, tehát csak egy helyen kellene elvégezni a megfelelő tevékenységeket. Ezzel jelentős költségcsökkenés érhető el az egész rendszer továbbfejlesztése (upgrade-je esetén). Végül ez akár merevlemez nélküli szervereket is eredményezhet, ahol is számos szervert lehetne csoportba fűzni (fürtözni), a nagy számítási kapacitás elérésére.

A technológiát az IBM Haifában található laboratóriumában fejlesztették ki.

Kálmán Meth a Network Attached Storage Group (az IBM haifai laboratóriumának része) igazgatója azt mondta ezzel kapcsolatban, hogy "a lemez nélküli szerverek és munkaállomások azt jelentik, hogy a teljes ún. diszk farm néhány helyen lenne telepítve, megkönnyítve a mind a központosított biztonsági mentés készítését, a karbantartást vagy cserét a teljes diszk állományra illetve a szoftverekre nézve".

Márton Balog, a prohardver.hu ügyvezetője nem kívánt hozzáfűzni semmit a fentiekhez, de arcán a szkepticizmus finom rezdüléseit véltük felfedezni a sajtótájékoztató utáni kötetlen beszélgetés alatt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés