Hirdetés

Már az Intel is SLI-ben gondolkodik?

A köztudatba a tavalyi év vége során berobbant, kifejezetten a 3D-s megjelenítés sebességét gyorsító SLI technológia egyre több hívet szerez magának az otthoni PC-építők körében, így kézenfekvő, hogy a módszert kiötlő NVIDIA mellett más gyártók is ki akarják venni a részüket sikerből. A legnagyobb riválisnak tekinthető ATI Technologies hamar a világ tudomására hozta a kétkártyás rendszerekkel kapcsolatos terveit, melyekből eleddig vajmi keveset láthattunk a gyakorlatban realizálódni. Időközben a Santa Clara-i grafikusprocesszor- és lapkakészletgyártó tovább növelte piaci esélyeit az nForce4 chipkészlet Intel processzorokhoz szánt változatának nemrégiben történt bejelentésével.

A VR-Zone internetes oldal értesülései szerint az Intel annak ellenére, hogy az nForce4 SLI Intel Edition révén szoros partneri kapcsolatba került az NVIDIA-val, gyakorlatilag bármikor kész piacra dobni saját kétkártyás megoldását, mely a kétmagos processzorokkal debütáló i955X és i945 lapkakészletekkel egyaránt elérhetővé válhat. Legalábbis elméletileg.

Az új Intel lapkakészletek ugyan több PCI Express vezetéket tartalmaznak, mint az NVIDIA nForce4 megoldása (24/20), a grafikához használható vezetékek kiosztása az utóbbi esetben azonban teljesítmény szempontjából optimálisabb helyzetet teremt (8+8, szemben az Intel 16+4-es elosztásával). Mindemellett egyes hírek szerint a chipgyártó már dolgozik olyan kiegészítő áramkörön, amelyik a 16+16-os vezetékkiosztást is lehetővé teszi.

Bár a múlt hét óta Japánban elérhető az Intel D955XBK típusjelzésű alaplapja, amely két PCIe x16 bővítősínt tartalmaz, egyelőre korai lenne messzemenő következtetéseket levonni a chipgyártóóriás terveit illetően, hiszen a technológiai megvalósítás mellett kényes téma lehet a szoftverkompatibilitás; az SLI üzemmód programozása ugyanis alapvetően az NVIDIA ForceWare meghajtóin keresztül történik, így – bár a forrás tudni véli, hogy léteznek inteles SLI rendszerhez fejlesztett béta állapotú meghajtóprogramok – aligha valószínű, hogy a Santa Clara-i cég piaci érdekeit félretéve önként és dalolva az Intel rendelkezésére bocsátja a technológia szoftveres alapjait.

Előzmények

Hirdetés