Hirdetés

Már az AMD viszi a prímet a munkaállomások szegmensében?

A vállalat négy év alatt nem csupán ledolgozta az óriási lemaradást, de látszólag át is billentette a mérleget a maga javára.

Úgy tűnik, hogy az AMD nem csupán felzárkózott az Intelhez a munkaállomások szektorában, hanem átvette a vezetést. Az egyik legnépszerűbb, munkaállomásokban utazó cég, a Puget Systems adatai szerint a legtöbb professzionális felhasználó jelenleg AMD Ryzen vagy Threadripper processzorokat választ a kínálatukból; a júniusi eladási számaik azt mutatták, hogy az értékesített rendszerek majd' 60 százalékát a vörös gyártó megoldásaival kérték.

(forrás: Puget Systems) [+]

Négy évvel ezelőtt még a kék térfél központi egységei voltak az abszolút egyeduralkodók az ágazatban, miközben az AMD-t a "kihalás" fenyegette, s bár a 2017-ben debütáló Ryzen Threadripper termékcsalád meglódította picit a szekerét, a tetemes hátrány behozására egészen a 2020-as év elejéig, a harmadik generációs Ryzen Threadripperek megjelenésig várniuk kellett.


(forrás: Puget Systems) [+]

A tavalyi év végére az AMD kisajátította a HEDT piac felét a Core i9 Extreme Edition chipekkel szemben, és az idei esztendő hajnalára  – az elmúlt 20 esztendőben először – az élre tört. Az Intel egyelőre nem igazán tud labdába rúgni, de jövőre talán változhat a helyzet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés