Hirdetés

Megjött a Logitech következő slágeregere, a G PRO X Superlight 2

Némileg fejlődött a lassacskán klasszikusnak számító széria legfrissebb iterációja, de a mérnökök nem erőltették meg magukat.

2018-ban a szimmetrikus Logitech G PRO Wireless megreformálta az egerek piacát, hiszen a Lightspeed rádió első osztályú reszponzivitását ötvözte a keveset fogyasztó, illetve rendkívül pontos HERO szenzorral, és ennek tetejében még az akkumulátora is példás üzemidővel rendelkezett, ráadásul ezt az egészet egy 80 grammos köntösbe csomagolták.


[+]

A szóban forgó modell debütálása fejlesztési lázba hajszolta a konkurenciát, és ebből kifolyólag mára eljutottunk oda, hogy Kánaán van az ultrakönnyű, valamint versenyszerű játékra alkalmas, 2,4 GHz-es kapcsolattal dolgozó kurzorkergetők kategóriájában. A svájci gyártó legendás típusának a 2020-as év végén jött a ráncfelvarrott változata, a G PRO X Superlight, amely megkapta a HERO érzékelő éppen aktuális revízióját, lényegesen könnyebb lett (63 gramm), száműzte a jobb oldali két gombot (s ezzel a bal oldaliak modularitását), másféle alakú, jóval méretesebb PTFE talpakkal szállították, és a hamar megfáradó Omron (50M) switch-eket a szintén filléres Omron 20M-ek váltották fel, azonban megmaradt a micro USB/USB Type-A (töltő)kábelnél.


[+]

Azóta lassan eltelt 3 esztendő, így már igencsak időszerű volt, hogy a vállalat – aminek egyébként szokása, hogy szabálytalan időközönként felborítja a szegmens status quoját, hogy aztán megüljön a babérjain, míg az ellenlábasai elszáguldanak mellette – előrukkoljon valami újdonsággal, és ezt most meg is tette, ugyanis megérkezett a G PRO X Superlight 2, amit feketében, fehérben és pirosas rózsaszínben egyaránt megvásárolhatunk, körülbelül 64-70 000 forintos összegért cserébe.


[+]

Az újonc nem variált a már bevált, "safe shape-nek" ("biztonságos/semleges forma") titulált vonalvezetéssel, ami korábban nagyban hozzájárult a sikeréhez. Ennek oka, hogy a 125 mm hosszú, 63,5 mm széles és 40 mm magas, ötgombos jószág közepes méretű dizájnja úgy van kialakítva, hogy a legtöbbek legalább viszonylag kényelmes fogást találjanak rajta, majdhogynem kézmérettől függetlenül (jóllehet, pontosan ezért sok felhasználó testhezállóbb eszközt is lelhet magának), ám a népszerűségét az is jelentősen növelte, hogy a cég aktívan részt vesz szponzorként az eSport világában, és mivel emiatt sok professzionális játékos használja, a rajongók sem restek a boltba fáradni a termékért.


[+]

A tömeg alig csökkent, mert most 63 helyett 60 grammon állapodik meg a mérleg nyelve (bár díjaznánk, ha mondjuk 55 grammig lementek volna), és a 100 cpi-től skálázható, 500 ips-os/40 g-s, természetesen fedélzeti memóriával kiegészített HERO 2 szenzor ezúttal nem 25 000, hanem 32 000 cpi-ig hergelhető, amely tény valójában irreleváns. Ami előrelépésnek nevezhető, hogy a polling rate plafonja 1000-ről 2000 Hz-re nőtt, a főklikkek alá a Logitech új, G502 X szériában megjelent Lightforce hibrid (mechanikus és egyben optikai) kapcsolói kerültek (ergo az idejekorán fellépő dupla-/triplaklikkelés talán végre a múlté), plusz sokak örömére a micro USB port egy USB Type-C kapunak adta át a stafétabotot, noha a vezetékes módot is életbe léptető (töltő)kábel továbbra sem paracord fajtájú. Az sem feltétlenül mellékes, hogy az a G HUB szoftver Onboard Memory Managementjével a korábbi beállításainakat egy az egyben áthozhatjuk újdonsült választottunkba, és az érzékenységet X/Y-tengelyekre lebontva adhatjuk meg.


[+]

A bekapcsoló gombnak, a cpi-deviációt mérséklő szenzorgyűrűnek, illetőleg a vevőegység fedőlapos rekeszének otthont adó hason sem minden a régi, tudniillik a hátulsó PTFE tappancs formáját megvariálták, szóval az elődhöz dedikált talpszettek nem (részben) kompatibilisek vele, viszont a madzagmentes Powerplay töltés támogatása jelenleg is kipipálható.


[+]

Az akku nagyjából 95 órás működést ígér a leendő tulajoknak, és a 2 éves garanciával értékesített rágcsálóhoz extra gyanánt egy toldóadapter, egy készletnyi grip tape, meg egy alternatív dongle fedő jár, amelyen egy méretes teflonpapucs nyert elhelyezést. Már csak az a kérdés, hogy mikor jön az az ominózus G305, netán G703 Superlight…

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés