Hirdetés

Linksys: gyors adatcsere az éteren át

A Netgear után a Linksys is bejelentette az Airgo Networks legújabb True MIMO Gen3 chipsetjére épülő vezeték nélküli hálózati eszközeit. Kész szabvány hiányában a gyártók egyelőre különféle nevekkel illetik az egyebek mellett párhuzamosított adásra és vételre (multiple in, multiple out) alapozó technológiát, így a friss modellek a Linksys esetében a Wireless-G termékcsaládon belül a Speed and Range Expansionra utaló SRX400 jelzésről ismerhetők fel.

A MIMO eljárás önmagában is növelheti a rendelkezésre álló sávszélességet, és az ezt alkalmazó készülékek kevésbé érzékenyek az interferenciákra, mint a 802.11a/b/g szabványokat követő egyantennás társaik, ami a hatósugárra és a lefedettségre is jótékony hatással van. Az Airgo új WLAN-vezérlője emellett a csatornák használatát is rugalmasan alakítja, így kompatibilis készülékek között ideális esetben akár 240 Mbps adatátviteli sebesség is elérhető. A vezérlő ugyanakkor folyamatosan monitorozza a frekvenciasávokat, így a statikus channel bondinggal szemben elkerülhetővé teszi a szomszédos WLAN-ok zavarását.

Mindemellett biztosított a szabványos 802.11b/g eszközökkel való adatforgalom is, amelyek bizonyos tekintetben ugyancsak részesülnek az új hardver előnyeiben: a sávszélesség nem romlik olyan ütemben a távolság növelésével, mint két 802.11b/g állomás egymás közötti kommunikációja esetén.

A Linksys a WPC54GX4 jelű PC Card kliensadapterrel és a WRT54GX4 jelű routerrel jelentkezik, melyek mindegyike támogatja a WEP, WPA és WPA2 titkosítási protokollokat. A négy Fast Ethernet porttal is rendelkező útválasztóban emellett a szokásos funkciókat találjuk meg, köztük az SPI tűzfallal, a DHCP klienssel és szerverrel, VPN-kapcsolatok továbbításának képességével stb.

Az új eszközök az Egyesült Államokban máris piacra kerültek, a PC Card adapter ára 100 dollár, a router pedig 150 dollárért kapható.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés