Hirdetés

A Lian Li két új taggal bővíti központi adattárolónak szánt házait

A Lian Li a mai napon nem is egy, hanem rögtön két új számítógépházat mutatott be, amelyeket kifejezetten saját építésű hálózati adattárolók befogadására ajánlanak. Persze megannyi, gyárilag összeállított és feltelepített NAS található a piacon, de egy egyedi igényekhez igazodó, személyre szabott tároló csak alkatrészenként állítható össze. A PC-Q12 és PC-Q15 megjelenése persze hozza a szokásos Lian Li színvonalat: a kivitelezés minősége és a szálcsiszolt alumínium felületek miatt a legtöbb környezetben jól fog mutatni.


[+]

A kisebbik modell a PC-Q12 mindössze 88 x 365 x 208 mm kiterjedéssel és 2,4 kg-os tömeggel bír. Külső meghajtóhellyel és bővítőkártyahelyekkel nem rendelkezik, előlapján pedig csupán a bekapcsológomb és a 2 darab USB 3.0-s port látható. Belsejébe egy Mini-ITX szabványú alaplap illeszthető, az adatok tárolására pedig 4 darab 2,5”-es adattároló rögzítésére alkalmas merevlemezkeret áll rendelkezésre. A szűkös hely miatt egy kisméretű, 300 wattos tápegységet is mellékelnek a házhoz, amely 80 Plus minősítéssel is rendelkezik.


[+]

Az állítva és fektetve is működtethető PC-Q12 természetesen nem csak adattárolóként, hanem korlátozottan asztali számítógép alapjaként is használható, már amennyiben a videokártya vagy az optikai meghajtó megléte nem szükséges. A hűtésért egyetlen 80 mm-es ventilátor felel, mely a „torony” tetején tessékeli ki a meleg levegőt.


[+]

A duó combosabbik tagja a PC-Q15 lesz, mely a 199 x 290 x 365 mm-es kiterjedéssel és a 3,35 kg-os tömeggel már egy nagyobb teremtés, persze még mindig inkább az SFF (Small Form Factor) kategóriába tartozik. Előlapján a méretes, sűrűn lyuggatott légbeömlő nyílás felett egy külső 5,25”-es meghajtónak is szorítottak helyet a tervezők, valamint a bekapcsológomb és a dupla USB 3.0 kapu mellé audió aljzatok is kerültek. Képességeit tekintve akár egy átlagos Mini-ITX alaplapok fogadására alkalmas kuckónak is mondhatnánk, azonban a 4 darab, 3,5”-es merevlemezt kezelő hot-swap keretrendszer, valamint az alsó tálcára rögzíthető további 2 x 3,5”-es vagy 3 x 2,5”-es meghajtóhely mind azt sugallják, hogy itt bizony az adatokon van a hangsúly.


[+]

A nagyobb méret miatt itt már szabványos (maximum 160 mm hosszú) tápegységgel üzemel a rendszer (ez jelen esetben nem a csomag része), valamint két bővítőkártyának is van hely, ahova legfeljebb 320 mm-es megoldásokat lehet illeszteni. Az alaplaptálcára még szerelőablak is került, de komolyabb processzorhűtő beszerzésénél érdemes szem előtt tartani, hogy a hűtő magassága maximum 160 mm lehet. A hot-swap keretet egy 140 mm-es ventilátor szellőzteti, a bent rekedt meleg levegőt pedig egy szintén 140 mm-es egység szippantja ki a ház tetején.


[+]

A Lian Li PC-Q12 és PC-Q15 házak – ezüst és fekete színben egyaránt – áprilisban jelennek meg, vételáruk egységesen 159 dollár lesz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés