Hirdetés

Jelentősen gyorsabb lehet a Wi-Finél a Li-Fi

A fényt használja ki az új szabvány, ami sok szempontból kínál előnyöket.

Az IEEE, vagyis az Institute of Electrical and Electronics Engineers nemrég prezentálta az új fényalapú kommunikációs szabványát. Az IEEE 802.11bb certifikációjú Li-Fi bizonyos helyzetekben kiválthatja a Wi-Fi és az 5G kommunikációt, mivel ezeknél lényegesen nagyobb adatátviteli teljesítményt kínál – akár a 224 GB/s is elérhető.

Az új vezeték nélküli hálózat a fény segítségével továbbítja az adatokat az eszközök között, és az implementáció tekintetében kihasználhatók az egyes épületek megtervezett, LED izzókra épülő világításai, vagyis össze lehet kötni a praktikust a hasznossal. A Li-Fi csak optikai spektrumon működik, azaz nagyon leegyszerűsítve, ahol van fény, oda el is juttatható az adat. Pont emiatt viszont a falakon nem tud áthatolni, ami egyrészt jó lehet a biztonság szempontjából, másrészt kellemetlen tényezőként is tekinthetünk rá, ha pont erre a lenne szükség, így a Wi-Fit azért nem váltja ki, de nem is ez a cél.

Tekintve a szabványosítást, a jövőben a Li-Fi mindenképpen jobban terjedhet, hiszen ilyen formában a technológiára építő gyártók képesek lesznek egymással kompatibilis eszközöket tervezni. Várhatóan a következő év során több cég is bejelenti majd a megfelelő eszközeit, amelyekre építve az érdeklődők Li-Fi hálózatokat építhetnek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés