Hirdetés

A Lenovo a legkülönfélébb tabletekkel és notebookokkal készül a Windows 8-ra

A Lenovo nagyon komolyan készül a Windows 8 startjára, az elsők között tolakodnak, hogy minél hamarabb meglovagolhassák az előrejelzések szerint jelentős eladásokat generáló hullámokat. Az új „ablakos” operációs rendszer egyik leglátványosabb hozadéka az lesz, hogy olyan eszközök tömeges elterjedését vonja maga után, amelyek elmossák a tabletek és notebookok közötti határokat. A Lenovo ezért minden létező kategóriában indít útnak masinákat, ezekről a tegnapi napon hivatalosan is lerántotta a leplet.


[+]

Itt van például az IdeaPad Yoga 11 és 13, amelyekről az év folyamán már szivárogtak adatok. Ezek legfontosabb képessége, hogy kijelzőjük 360 fokban kiforgatva a hátukra fektethető, így a határhelyzetben tabletté alakítható, a köztes pozícióban pedig a gép teste praktikus állványként vagy támaszként szolgálhat. A kisebb modellben egy 11,6”-es, 1366x768 pixeles kijelzőt kapunk, amely ötpontos érintésérzékelésre képes. A gép belsejében a jól ismert NVIDIA Tegra 3 SoC dolgozik 2 GB memória társaságában, vagyis ezen a masinán a Windows 8 RT, azaz ARM architektúrás gépekre szánt variánsa fog futni.


[+]

A tárterületet egy maximum 64 GB-os SSD nyújtja, a kapacitás SD memóriakártyával tovább bővíthető. A kávában HD (720p) felbontású kamera lapul, a csatlakozók között pedig HDMI és USB 2.0 port sorakozik. Vastagsága mindössze 15,6 mm. Az egyetlen töltéssel akár 13 óráig is üzemelő Lenovo IdeaPad Yoga 11 érkezése decemberben várható, vételára 799 dollártól indul.

A Yoga 13 a hasonló név és felépítés ellenére testvérével szemben egy másik kategóriát képvisel, ugyanis ez egy teljes értékű Ultrabook. Ennek megfelelően Belsejében Intel Ivy Bridge alapú (Core i5 vagy i7) központi egység, maximum 8 GB memória és 256 GB kapacitású SSD található. A 13,3 hüvelykes képátlójú, 10 pontos érintőkijelző felbontása 1600x900 pixel, ráadásul IPS típusú, így a megjelenített kép minőségére bizonyára nem lesz panasz. Csatlakozók és felszereltség terén sem kell majd hiányt szenvedni, azonban a minőségnek és sokszínűségnek szó szerint megvan az ára. A Yoga 13 a legnagyobb online boltok virtuális polcain már ebben a hónapban felbukkan, kezdőára 1099 dollár.

A Lenovo IdeaTab Lynx egy Intel Atom alapú, billentyűzetes dokkolóval megtámogatott tablet/notebook hibrid, amelyhez hasonló szinte minden gyártó kínálatában elérhető lesz. A 9,45 mm vastag, 11,6 hüvelykes tábla 1366x768 pixel felbontású, maximum 400 cd/m² fényerejű IPS érintőpanelt kapott, mögötte duplamagos, 1,8 GHz-en ketyegő Intel Clover Trail Atom Z2760 processzor „dübörög”, mellette 2 GB LPDDR2 memória teljesít szolgálatot. Az adatok tárolására 32 vagy 64 GB-os SSD áll rendelkezésre, ezenkívül Micro SD kártyaolvasó, micro USB és micro HDMI port húzódik élében. Előlapi kamerája 2 MP-es, hátoldali párt viszont nem kapott.


[+]

A stabilan csatlakozó billentyűzetes dokkolóval egy egységes, notebookszerű gépet kapunk, amely nem csak két teljes méretű USB 2.0 portot nyújt, de egy 6800 mAh kapacitású akkumulátort is magában foglal, így a tábla 8 órás üzemideje egészen 16 órára ugrik. A Lenovo IdeaTab Lynx is decemberben debütál, a tábláért 599 dollárt, a billentyűzetes dokkolóért pedig 149 dollárt kérnek majd.


[+]

A gyártó a komolyabb felhasználókat sem hagyta ki a Windows 8 szórásból, számukra a gömbcsuklós, forgatható kijelzős ThinkPad Twist Ultrabook lehet érdekes. A szabadon csavargatható megjelenítőben egy 12,5” képátmérőjű, 1366x768 pixel felbontású, érintésérzékeny IPS panel lapít, teljes fényereje 350 cd/m², védelmét pedig Gorilla Glass biztosítja. A processzor és a memória terén a Yoga 13 lehetőségeit nyújtja, azonban a 128 GB-os SSD helyett percenként 7200-at pörgő, 320 vagy 500 GB kapacitású tányéros adattárolóval is rendelhető lesz.


[+]

20 mm-es vastagságával nem éppen a valaha látott legvékonyabb Ultrabook, cserébe teljes méretű Ethernet aljzat, két USB 3.0 port, kártyaolvasó, valamint mini HDMI és mini DisplayPort videokimenetek is elfértek oldalában. Lévén elsősorban üzleti felhasználók állnak a célkeresztben, TPM modul is a repertoár része, és a Windows 8 előtelepített Pro változatával érkezik. A számos opció között többek között beépített 3G modem is igényelhető. A ThinkPad Twist október 26-án rajtol, vételára kiépítéstől függően minimum 849 dollár.

Végül, de nem utolsósorban érdemes még megemlíteni, hogy a tegnapi napon a korábban már bejelentett ThinkPad Tablet 2 is kapott megjelenési dátumot és árcédulát, 649 dollárért novemberben indítják útnak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés