Hirdetés

Lencsevégen a legkisebb fermis GeForce

Még idén teljessé válik a Fermi architektúrára épülő GeForce sorozat. Már csak a GF106 és a GF108 kódnéven futó GPU-k megjelenése kérdéses, de alighanem ősszel mindkét megoldás megérkezik. Az előbbi lapkáról már számos pletyka látott napvilágot, ám az utóbbi chip képességeit mindmáig homály fedte. A frissen kiszivárgott kémfotón feltűnik a termék, így néhány adat azonnal leolvasható a versenyzőről.


GF108

A GF108-as GPU mérete 130 mm² körül alakul, ami nagyobb a legfőbb konkurensként számon tartott 100 mm²-es Redwood lapkánál. Ekkora különbség azonban beleférhet, mivel az NVIDIA újdonsága az AMD-s konkurenshez hasonlóan 128 bites memóriabuszt alkalmaz, azaz a nyomtatott áramkör költségei nem sokban térnek majd el. Az internetre felkerült fotóról az is leolvasható, hogy a memórialapkák a DDR3 szabványra épülnek, de jó eséllyel lesz GDDR5-ös memóriákkal szerelt verzió is. A chip felépítéséről kevés információ van, de a buszszélességből két darab ROP blokkra lehet következtetni, ami 16 blending egységet jelent, a GPU kiterjedéséből pedig 96 CUDA magra érdemes számítani.

A képen látható kártya várhatóan GeForce GT 420 néven kerül forgalomba a 700 MHz-es mag-, 1400 MHz-es shader- és 1600 MHz-es effektív memória-órajel mellett. Természetesen lesznek gyorsabb verziók is, ám azokról nagyon kevés adat lelhető fel. Az NVIDIA a stratégia alapján egyértelműen megszünteti a G92, a GT215 és a GT216 jelzésű GPU-k gyártását, így lényegében csak a GeForce G210 marad meg a korábbi generációkból.


GeForce GT 420 [+]

Érdemes megjegyezni, hogy a GF100-as lapka helyzete sem biztosított, mivel a rá épülő GeForce termékek gyártása borzalmasan költséges, miközben a teljesítményük messze nem engedi a megfelelő árcédula kiszabását. A gyártópartnerek a raktárak mielőbbi ürítése érdekében egy gyors árcsökkentést terveznek, melynek eredményeképpen a GTX 465 már 185 euró ellenében is hazavihető lesz, sőt a GTX 470 is csak 269 euróba fog kerülni. A GeForce GTX 480 ára kicsivel több, mint 400 euró körül alakul majd, ami szintén komoly áresést jelent a jelenlegi 480 eurós listaárakhoz viszonyítva. Az NVIDIA célja lényegében egyértelmű, a GF104-es lapka átveszi a GF100 helyét, amivel olcsóbb és sokkal kevesebbet fogyasztó GeForce-okat lehet kreálni, ami feltételezhetően már tetszeni fog a vásárlók számára, és nem mellesleg minden szempontból versenyképes lesz az AMD felsőkategóriás kínálatával.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés