Hirdetés

Leleplezte négy új vezérlőhídjának titkait az AMD

Esetenként az alaplapgyártók dönthetnek bizonyos kérdésekben, de az alapokkal érdemes tisztában lenni.

Az AMD nemrég mutatta be a Zen 4 magra épülő Ryzen sorozatot, amely az új Socket AM5-ös platform első képviselője lesz, és az említett foglalatból már azt is tudni lehet, hogy új alaplapra van szükség. Az érkező vezérlőhidak képességeiről a vállalat már az idei Computexen beszámolt, de ekkor még csak lazábban érintették a követelményeket, mostanra viszont már részletesen is tudni, hogy milyen eltérésekre lehet számítani.

Egységesen igaz az összes vezérlőhídra, hogy a partnereknek minimum egy x4-es PCI Express 5.0-s M.2 aljzatot kell kínálniuk az új SSD-khez, illetve mindegyik modell esetében elvárás lesz az EXPO technológia támogatása, továbbá vezeték nélküli kapcsolat meglétekor a Wi-Fi 6E szabvány a minimum kezelendő szint. Ezeken túlmenően az USB 3.2 Gen 2x2 is támogatott, maximum 14 port erejéig.

A továbbiakban érdemes a különbségeket nézni. A sorozaton belül az X670E (Extreme) képviseli majd a csúcsot, és ez abból a szempontból lesz kiemelkedő, hogy minden PCI Express sáv 5.0-s lesz a készülő alaplapokon, ezen túlmenően pedig kötelező két darab x16-os PCI Express csatolót biztosítani. Ezzel szemben X670-es vezérlőhídnál az AMD elfogadja az x16-os PCI Express 4.0-s csatolót is a VGA-nak, noha azt ki kell emelni, hogy nem tiltják meg az alaplapgyártók számára, hogy opcionálisan 5.0-s sávokat használjanak. Utóbbira elég nagy az esély amúgy, főleg úgy, hogy az AMD csupán egy x16-os PCI Express csatolót kér kötelező érvénnyel.

A középkategóriás duó legjobb tagja a B650E (Extreme) lesz, amelynél kiemelten ajánlott az x16-os PCI Express 5.0-s csatoló használata, noha az AMD ritka esetekben elfogadja a 4.0-s sávozást is, ha az adott alaplap olyan extrém kicsi dizájnt használ, hogy az 5.0-s szabványú, VGA-knak szánt aljzat támogatása aránytalanul nagy nehézségekbe ütközne. A B650-es opció annyiban tér el a nagyobb testvérétől, hogy az x16-os PCI Express 4.0-s csatoló használatát nem kell megmagyarázni, de persze a partnerek alkalmazhatnak 5.0-s sávokat is, amennyiben akarnak.

Az X670E és X670, illetve a B650E és B650 között van még egy fontos eltérés, ugyanis a processzor tuningját csak az előbbi páros támogatja, az utóbbi viszont nem.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés