Küszöbön az augmentált televíziózás

Biztosan többen voltak már úgy vele, hogy tévénézés közben szívesen megnéztek volna valami témához vágó információt, például a filmben szereplő színészről vagy aláfestő zenéről, híradó közben egy kis extra adatra vágytak és hasonlók. Egy tablettel vagy okostelefonnal akár menet közben is megoldható ez, de a Kickstarteren – hol máshol – feltűnt InAiR teljesen más szintre emelheti ezt a tevékenységet.

Az a lényege, hogy a készülék saját fejlesztésű algoritmusával figyeli, hogy éppen mint nézünk, és az internetre kapcsolódva ehhez a tartalomhoz kötődő extra információkat ajánl fel. Egy autóversenyt követve például alternatív kamerákat találhat, kikeresi a pálya alaprajzát, információt a pilótákról, csapatokról. Pontos részleteket nem árultak el ennek működéséről, de a bemutató videókban látszott, hogy képes és szöveges adatokat is kezel a rendszer, illetve a tévés tartalomtól független keresést is indíthatunk, vagy követhetjük a közösségi oldalakat.

Igazán érdekes az extrák megjelenítésének módja. A tévéadás előtt augmentált rétegekben jelennek meg, 3D-s készülék esetén a televízió és a néző közti teret töltik ki, de 2D-ben is működnek. A vezérléshez alapvetően iOS-en és Androidon ingyenesen elérhető alkalmazást terveztek, mellyel okostelefonunk távirányítóvá, egyfajta touchpaddé válik, de kezeléséhez nem kell levennünk a szemünket a tévéképernyőről. Az InAiR támogatja a Kinect és Leap Motion gesztus alapú vezérlését is, sőt a fejlesztőnek rendelkezésére bocsátják az eszközöket, amikkel más beviteli rendszerek (mondjuk a Google Glass) is integrálhatóak.

Maga a hardver nagyon egyszerű, csupán a televízió és a képforrás (set-top-box, számítógép, stb.) közé kell illeszteni, egyelőre HDMI csatlakozóval, majd Wi-Fin keresztül internetre kell kötni, és már készen is vagyunk. Az InAiR kitalálói 99 dolláros kiskereskedelmi árat szeretnének elérni. Kíváncsian várjuk, mekkorát szól majd ez az eszköz, aminek szállítását augusztusra ígérik. Szerintünk a legnagyobb különlegessége a tartalomelemző algoritmus lehet, és nem lepődnénk meg, ha rövid időn belül (egy komolyabb összeg ellenében) valamelyik nagy hardveres vagy szoftveres márkánál landolna ez az ígéretes start-up.

Előzmények

Hirdetés