Hirdetés

Holografikus projekciókkal spékeli meg a valóságot a castAR

A piac az elmúlt években elkezdett menetelni a virtuális és a kiterjesztett valóság irányába. Mindkettőre akadtak már kezdetleges példák, melyek ugyan nem adnak úgymond kiemelkedő élményt, de használható megoldásoknak tekinthetők. Az új generációs termékek fejlesztése azonban jól alakul, így az általunk is kipróbált Oculus Rift a virtuális valóságra tervezett szemüvegeknek mutatja az utat, nemrég pedig felkerült a Kickstarterre a castAR, mely a kiterjesztett valóságot próbálja új szintre emelni, de a virtuális valóságról sem feledkezik meg.

A castAR lényegében egy aktív shutteres lencsékkel dolgozó szemüveg, mely tartalmaz egy fejmozgást lekövető szenzort, ami tulajdonképpen egy igen gyors kamera, valamint két apró projektot az két lencse felett. Jár még hozzá egy speciális bevonatú felület, amire azért van szükség, mert ezen hozza létre a termék a kiterjesztett valóságot. Utóbbi kellően rugalmas ahhoz, hogy szinte minden pozícióban helytálljon. A speciális felületen lényegében sztereó 3D-s hatású objektumokat lát majd a felhasználó, ráadásul a rendszer képes több szemüveget is kezelni, így mindenki egyedi szögből láthatja ugyanazt a világot.

A castAR mellé készül egy VR kiegészítő is, amivel a termék a virtuális valóságra tervezett szemüvegek funkcióját kínálja majd fel. Ezt az egységet a szemüveglencsék elé kell csatlakoztatni, a két kis projektor pedig ezekre vetíti rá a tartalmat. A castAR-hez lesz még két kiegészítő, amelyek úgymond beviteli eszközök. Az egyik a Magic Wand, ami egyfajta vezérlő szerepkört tölt be, így segítségével irányítani lehet a kiterjesztett valóságban elhelyezett objektumokat. A másik kellék az RFID Tracking Grid. Ennek lényegét legegyszerűbb úgy elmagyarázni, hogy felismeri az egyes fizikai eszközökön (például kártyákon) található képet, és ez alapján betölt egy megfelelő virtuális modellt.

A mindössze 100 grammos castAR HDMI-n keresztül kapja majd a képi adatokat az adott PC-ből, míg a beviteli információk USB interfészen keresztül kerülnek feldolgozásra. A projekt már elérte a célkitűzést így biztos, hogy megvalósul. Az árakról és a megjelenésről majd csak később lehet több információhoz jutni, de minimum 189 dolláros támogatás mellett jár az alapcsomag.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés