Hirdetés

Különleges VGA-k nyári áradata

A grafikus kártyák frontján az augusztus nem szokott különleges termékeket hozni, most azonban a gyártók úgy látták jónak, hogy érdemes ebből a szempontból újítani az iskolakezdés előtt. A Radeonok mezőnyében a Sapphire és a VisionTek újít. Az előbbi vállalat a Radeon HD 5770 FleX Edition kártyával állt elő, ami az Eyefinity technológia határait tolja ki. A Juniper lapkára épülő termékek követik az AMD referenciaajánlásait, aminek köszönhetően a 40 nm-es eljárással készülő chip 800 shader processzort és 40 darab Gather4-kompatibilis textúrázó csatornát rejt, melyek 850 Mhz-en ketyegnek, míg az 1 GB kapacitású fedélzeti memória a GDDR5 szabványra épül, és effektív 4,8 GHz-en üzemel.


Sapphire Radeon HD 5770 FleX Edition [+]

A kártya hátoldalán szokás szerint két DVI, egy HDMI és egy DisplayPort kimenet található, ám ezúttal nem szükséges három monitornál megállni, ugyanis a DirectX 11-es API-val kompatibilis modell akár négy megjelenítővel is megbirkózik. Sőt három kijelző esetén nem kötelező egy DisplayPort-os megoldás alkalmazása, ami szabadabb konfigurációs lehetőségeket teremt. A Sapphire még ebben a hónapban elkezdi szállítani az újdonságot, ám az ajánlott fogyasztói árról még nincs információ.

A VisionTek visszatért az előző generációhoz, mivel a Radeon HD 4670 X2 a nevéhez híven két RV730-as grafikus processzort alkalmaz. A DirectX 10.1-et támogató lapkák 725 MHz-es órajelen üzemelnek, és összesen 640 shader processzort biztosítanak. Az 1,6 GHz-es effektív frekvencián ketyegő, DDR3 szabványú fedélzeti memória chipenként 1 GB-os kapacitást kínál.


VisionTek Radeon HD 4670 X2 (forrás: Neoseeker) [+]

A termék a játékosoknak nem fog sok újdonságot szolgáltatni, de a gyártó nem is ezt a réteget célozza meg. A Radeon HD 4670 X2 különlegessége a négy darab dual-link DVI kimenet, ami négy monitort képes meghajtani akár 2560x1600-as felbontás mellett. Ez a technológia természetesen nem köthető az Eyefinity-hez, amely a felbontás szempontjából eleve Full HD-re korlátozza a kialakított monitorcsoportot. A kártya hátlapján még található egy S-Video interfész is, ami ritkaságnak számít az újonnan megjelenő VGA-kon. A VisionTek már szállítja az előző generációs lapkákra építő Radeon HD 4670 X2-t, az ajánlott fogyasztói ára 290 dollár.

A zöld oldalon a gyártók tuningolt GeForce-okkal jelentkeztek. A Gigabyte a Super Overclock sorozatot bővíti egy kigyúrt GTX 470-nel. A termékről már korábban írtunk, ám akkor még számos paramétert elhallgatott a gyártó. A megjelenés hatására kiderült, hogy a kártya 700 MHz-es mag-, 1400 MHz-es shader- és 3348 MHz-es effektív memória-órajellel rendelkezik. Ezek az értékek természetesen tovább tuningolhatók, amennyiben a felhasználó tápegysége bírja a megterhelést.


Gigabyte GeForce GTX 470 Super Overclock

A Gigabyte GeForce GTX 470 Super Overclock már előrendelhető a nagyobb webáruházakban, az ajánlott fogyasztói ára 340 euró.

Végül de nem utolsó sorban a Club 3D kerül terítékre. A vállalat ugyan nem esett túlzásokba az új termékek kapcsán, de a GeForce GTX 460-as megoldások azért tisztességes gyári tuningot kaptak. A 768 MB-os illetve 1 GB-os referenciamodellek 336 CUDA magot és 56 textúrázó csatornát alkalmaznak. A tervezők mindkét kártyán a 750 MHz-es mag- és az 1500 MHz-es shaderórajelet állították be, a GDDR5 szabványú memórialapkák pedig 3,8 GHz-en ketyegnek.


Club 3D GeForce GTX 460 Overclocked Edition 768 MB és 1 GB [+]

A PCI Express foglalatba illeszthető DirectX 11-gyel kompatibilis kártyák két DVI és egy mini HDMI kimenetet alkalmaznak. A Club 3D Overclocked Edition jelzéssel ellátott versenyzőinek forgalmazása a héten kezdődik meg, az ajánlott fogyasztói áruk 209 és 215 euró lesz, függően a memória méretétől.

Előzmények

Hirdetés