Hirdetés

Középformátum a Fujifilmtől

Az új rendszer fejlesztése már igencsak előrehaladott állapotban van, így jövő év elején piacra is kerülhet, ha minden a tervek szerint alakul.

Nagyon erős eddig az idei Photokina felhozatala, hiszen már a kiállítás előtt megkezdődtek a bejelentések. Rengeteg optika, új DSLR és számos MILC váz is érkezett, melyek mellett bizonyos szegmensekben új szereplők is feltűntek. Hasonló helyzetben van most a Fujifilm is, akik nem aprózták el a dolgot, és a viszonylag szűk, középformátumú piacot vették célba. Ismét. Ugyanis nem ez lenne az első nekifutásuk, hiszen az első filmes középformátumú gépeik már az 1940-es évek végén megjelentek, míg legutóbb a 2008-as Photokina alkalmával lehetett hallani róluk a Fujifilm GF670 kapcsán. Az eltelt 8 év és rengeteget fejlődő technika mellett már nem feltétlenül lett volna életképes ismét filmes vázzal előállni, így bemutatkozhatott a gyártó első digitális középformátumú váza, a GFX 50 S.


[+]

A vázban tükröt nem találunk, amit viszont igen, az egy 51,4 MP-es CMOS szenzor, melynek fizikai mérete 43,8 x 32,9 mm, amivel közel négyszer akkora, mint amit a gyártó APS-C vázaiban találunk. A képérzékelő felbontása ismerősen hangozhat, hiszen az Hasselblad X1D és a Pentax 645Z is ilyennek dolgozik, azonban a Fujifilm állítása szerint a sajátjuk egy újabb fejlesztés eredménye. Az alap képarány ebből következően 4:3, de számos egyéb is támogatott, mint a 3:2, az 1:1, a 4:5, a 6:7 és a 6:17. A jelfeldolgozó szerepét az X-Processor Pro egység tölti be, és úgy tűnik a különböző színprofilokat itt is megkapjuk. A por- és cseppálló váz külső jegyeivel talán az X-T2-re hasonlít leginkább és remekül beilleszkedik a sorba. A fényképezőgépen helyett kapott egy inverz státuszkijelző, és egy elektronikus kereső is, amit szükség esetén le is vehetünk, és számos egyéb kiegészítőt is felpattinthatunk a "prizma ház" helyére, míg alulra az extra akkumulátort is tartalmazó portré markolatot rögzíthetjük.


(forrás: dpreview.com) [+]

A Fujfilm GFX 50S várhatóan jövő év elején válik elérhetővé a nagyközönség számára is, kezdetben három objektívvel, amit még az év során további három fog követni a mostani bejelentés alapján. A vázzal együtt érkezők a GF 32-64 mm F4R LM WR, a GF 63 mm F2.8 R WR és a GF 120 mm F4 Macro R LM OIS WR, melyek közül az első kettő a vázzal megegyezően időjárásálló kialakítást kapott. Utánuk, az év közepén jön a GF 23 mm F4 R LM WR és a GF 110 mm F2, majd év végén a GF 45 mm F2.8 R WR. A 0,79x-es crop-faktor alapján a kisfilmes megfelelőjük rendre 25-50, 50, 95, 18, 87 és 35 mm. A pontos árazás egyelőre még nem ismert, de a helyszíni beszámolók alapján a GFX 50S és a 63 mm kitben jóval 10000 dollár alá várható.


[+]

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés