Hirdetés

Közel két hét zene konnektor nélkül

A különböző hordozható médialejátszók az elmúlt években igen jelentős fejlődési utat jártak be, így manapság már például egyáltalán nem tekinthetők ritkaságnak a több ezer órányi zenét vagy több napnyi mozgóképet tároló egységek. Egy paraméter azonban alig változott az évek során; az áramforrások nem tudtak lépést tartani az eszközök fejlődésével, így a modern médialejátszók többsége a legjobb esetben is maximum egy napig képes üzemelni akkumulátorról vagy elemről. Egy japán gyártónak azonban minden jel szerint sikerült ezen a téren hatalmas áttörést elérnie.

A JVC olyan hordozható médialejátszóról lebbentette fel a fátylat a napokban, amely a gyártó adatai szerint maximálisan nem kevesebb mint 305 óráig képes zenét lejátszani anélkül, hogy az eszközben elemet kéne cserélni vagy az akkumulátort fel kéne tölteni. Az első olvasatra hihetetlennek tűnő adat – amennyiben akár csak fele mértékben beigazolódik – bravúros tervezési munkáról árulkodik, különösen ha figyelembe vesszük, hogy az XM-C37 típusjelzést viselő készülék egy Hi-MD lejátszó, tehát mechanikus alkatrészeket is tartalmaz.

Az elképesztő telepes üzemidőt LP4 üzemmódban éri el a lejátszó, ám csak abban az esetben, ha a három alkáli elemet kisegíti a lejátszóhoz csatlakoztatható külső akkumulátorcsomag. Az XM-C37 azonban még ezzel a külső, nikkel-hidrogén akkumulátorral is mindössze csak 109 grammot nyom, így a plusz áramforrás hordozása nem jelent kényelmetlenséget. Az áramforrás mindemellett 20 perc töltés után 15 órányi lejátszásra elegendő energiát biztosít a készüléknek, de a teljes feltöltés sem vesz igénybe három óránál többet.

Az XM-C37 egyetlen hátránya lehet, hogy a lejátszóba való Hi-MD-re mindössze 1 GB adat, azaz hozzávetőlegesen 45 órányi ATRAC3 kódolású zene fér, így aki hosszú útra indul, és nem akarja folyton ugyanazokat a zeneszámokat hallgatni, bő féltucatnyi lemezt is magánál kell tartson.

A rekorder médialejátszó februárban jelenhet meg a japán boltok polcain, a három színben kapható készülékhez vezetékes távirányító, külső áramforrás, bölcső és egy védőtok jár majd. Az XM-C37 bevezető árát egyelőre nem hozta nyilvánosságra a gyártó.

  • Kapcsolódó cégek:
  • JVC

Előzmények

Hirdetés