Hirdetés

A következő évben bemutatkozik a Samsung saját GPU IP-je?

A legfrissebb hírek szerint a Samsung nagyon komolyan gondolja azt, hogy a saját ARMv8-as processzormagok mellé saját GPU IP-t is felmutasson. Előbbit a vállalat már megerősítette, míg utóbbival kapcsolatban manapság nagyon felerősödtek a pletykák.

Mindenekelőtt fontos megjegyezni, hogy a Samsung már tervezett saját GPU IP-t korábban méghozzá FIMG-3DSE néven, de ez nem lett túl sikeres, illetve alapjaiban egy korábbi Imagination architektúra továbbfejlesztése volt. Azóta a Samsung nem igazán nyúlt ehhez a területhez, hiszen borzalmasan nehéz hatékonyan működő GPU-kat tervezni, de úgy néz ki, hogy a vállalat újra megpróbálkozik valamivel, amely a reményeik szerint maradandót alkothat.

A friss pletykák szerint a Samsung a februári ISSCC konferencián fog bővebb információkat közölni a terveiről, és ez az időpont talán nem véletlen, ugyanis a HSA alapítvány is itt jelentheti majd be HSA platform 1.0-s verziójának véglegesítését. Mivel a Samsung a HSA egyik legnagyobb támogatója, reális lehet azt gondolni, hogy a következő generációs Exynos rendszerchipjük már teljes mértékben támogathatja ezt a platformot, és ennek érdekében fejlesztenek saját GPU IP-t a saját ARMv8-as processzormag mellé.

A Samsung számára egyértelműen lényeges elem lenne, ha képesek lennének már 2015-ben egy olyan lapkával előállni, amely támogatja a HSA összes direktíváját, ugyanis ebből a szempontból az ARM-os felhozatal a következő évben még szegényes lesz. A jelenlegi adatok szerint az AMD és a Qualcomm ígér 2015-re ilyen lapkákat, de a Qualcomm is inkább csak bemutató jelleggel, mivel a termékekben való megjelenés átcsúszhat 2016-ra. A Samsung egy saját megoldással rögtön nagy előnybe kerülhetne a legtöbb versenytárssal szemben, hiszen elmondhatnák magukról, hogy a HSA véglegesítésére sikerült előállniuk egy megfelelő hardverrel.

Fontos tényező, hogy az ARM, az Imagination, a Vivante és a Broadcom szintén dolgozik olyan GPU IP-ken, amelyek támogatják az összes HSA direktívát, de ezek ha be is mutatkoznak 2015-ben, a valós terjedésükre inkább 2016-ban van realitás, hiszen a licencek felhasználása is időbe telik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés