Hirdetés

Körbeért az AMD a TSMC-nél

Már az EPYC segíti az EPYC gyártását.

Egy ideje a TSMC számít az AMD gyártópartnerének, amiből meglehetősen sok hasznot húz a cég, de most egy olyan bejelentést tettek az érintettek, amely alapján a tajvani bérgyártónak is a segítségére lesznek az elkészült, Zen 2-es CPU chipletek.

A TSMC a gyártást nagyrészt automatizálással végzi, de ahhoz, hogy ezt megtegyék, berendezésenként szükségük van egy x86-os szerverre, ami vezérli a waferek megmunkálásához szükséges teljes munkafolyamatot.

Szerencsére az extrém drága, gyártáshoz használt berendezések vezérlésére kialakított szerverek relatíve olcsók, de kiemelten fontos, hogy feladatkritikus munkafolyamatról van szó, vagyis a leállás nem megengedett. Ezt komoly redundanciával lehet biztosítani, azaz egy berendezés ellátásához több racket érdemes használni. Utóbbi azért lényeges, mert ha az egyik leállna, akkor a többi át tudja venni a feladatát. Itt jön képbe a teljesítménysűrűség problémája, mivel egy tisztaszobában akár ezer gyártáshoz használt eszköz is lehet, és ehhez nyilván szükség van ezer virtuális gépre is, plusz a redundancia, hogy a munkafolyamat garantáltan biztosított legyen.

A TSMC – a fentiek miatt – a jövőben AMD EPYC rendszereket fog használni a chipgyártáshoz, egészen pontosan 64-magos EPYC 7702P és 24-magops EPYC 7F72 jelzésű megoldásokat. Előbbiek a gyártás folyamatának vezérléséért felelnek majd, míg utóbbiak a kutatási és fejlesztési feladatokért. Mindegyik kiépített rendszer egyutas, ami a bérgyártó számára fontos szempont, mivel kétutas dizájnoknál az egy node-on belüli, processzorok közti kommunikáció lassú, és ez olyan többletterhelést eredményez, aminek kiszámíthatatlan hatása lehet. Ebből érthető is, hogy miért vált EPYC-re a TSMC, mivel számukra a gyártás vezérlése során az a fontos, hogy egy tokozáson belül minél több virtuális gép legyen futtatható, illetve szélesebb I/O interfész álljon rendelkezésre, amit a 128 darab PCI Express 4.0-s sáv biztosít is.

A dolog pikantériája, hogy lényegében az AMD és a TSMC is körbeért, mivel a jövőben az AMD lapkákat AMD processzorok gyártják, ahogy a TSMC-nél készülő chipekért is olyan dizájnok felelnek, amik szintén a tajvani bérgyártónál készültek.

Az EPYC-re való váltással egyébként a világ legnagyobb bérgyártója sokat tud majd spórolni, hiszen a szüksége virtuális gépeket jóval kisebb helyen tudják majd kiépíteni, nem beszélve arról, hogy mennyi energiát spórolhatnak majd meg a jelenlegi rendszerhez viszonyítva, és ez összességében olcsóbb gyártáshoz vezet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés