Hirdetés

Kompakt kategóriás szenzáció a Sonytól

A Sony új, 10,8 megapixeles digitális fényképezőgépe, a DSC-R1 kategóriájában különlegesnek számító CMOS képérzékelőt kapott. Az APS-C szenzor 2,4-szer szélesebb és 2,2-szer magasabb, mint a DSC-F828-as modell 2/3 hüvelykes érzékelője.


Forrás: dpreview.com

A nagyobb érzékelő számos előnnyel rendelkezik kisebb társaival szemben: míg a 2/3-os érzékelő képpontjai csak 2,7 mikron méretűek (Sony DSC-F828), addig az APS-C-ben 5,49 mikronosak végzik a fénygyűjtést. Az R1 így 5-szörös érzékenységgel, 2,5-szeres dinamikatartománnyal, valamint alacsonyabb fogyasztással győzedelmeskedik a 8 megapixeles DSC-F828-cal szemben.

Az új készülék nem cserélhető optikája a Carl Zeisstől származik, fényereje F2,8-től (széleslátószögön) F4,8-ig terjed. Az átfogása ötszörös, azaz 24 mm-től 120 mm-ig terjed. A kompaktoknál megszokott 4:3-as képarány is megváltozott, így az R1 már a digitális SLR fényképezőknél elterjedt 3:2 aránnyal dolgozik.

Az új CMOS érzékelő immáron lehetővé teszi alacsony zajszintű fényképek készítését; az ISO értéket 160-tól egyészen ISO 3200-ig növelhetjük. A Sony DSC-R1 maximális felbontása 3888 x 2592 képpont. Az elkészített képeket RAW (SR2) formátumban is menthetjük MS Pro vagy CF (Type I, II) kártyára, illetve Microdrive-ra.

Az újítás valószínűleg a csúcskompaktok gyökeres átváltozásához fog vezetni; vége a körömnyi érzékelők korszakának. A Sony DSC-R1 fényképezőgépért körülbelül 1000 dollárt kell majd fizetni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

  • Sony: új merevlemez CF II formátumban

    A CompactVault termékcsalád első tagja 5 GB-os kapacitással érkezik.

  • Nyers hetes

    A digitális kamerákkal a gyártók saját segédprogramokat is szállítanak, a piacon azonban több alternatív RAW-konverter is jelen van.

Előzmények

Hirdetés