Hirdetés

Komoly előrelépés az ARM Cortex-M7

Az ARM a beágyazott rendszerek piacát igen komolyan veszi, amire a Cortex-M termékcsalád a bizonyíték. Ezek a megszokottnál gyengébb teljesítményű, de ugyanakkor rendkívül apró kiterjedésű és nagyon keveset fogyasztó megoldások igen széles termékspektrumot fednek le, hiszen tulajdonképpen a legtöbb hétköznapi eszközben ott vannak, megemlítve itt a mosógépeket, sütőket, órákat, gamepadeket, stb.

Természetesen a beágyazott rendszerek, és ezen belül is a mélyen beágyazott termékek piaca igen nagy, így számos eltérő képességű megoldás kell az egyes igények lefedésére. A Cortex-M termékcsalád ebből a szempontból négy opciót kínál, amelyek közül eddig a Cortex-M4 a csúcstartó, de a sort most kiegészíti az új Cortex-M7.

Az ARM friss fejlesztése a Cortex-M4 alapvető modernizálása. Bár a két megoldás egymás mellett fog létezni, de az utóbbi időben már bontogatják a szárnyaikat az olyan piacok, ahol magasabb teljesítményű, de még mindig igen apró és energiatakarékos processzormagokra van szükség. A Cortex-M7 gyakorlatilag ide készült.

A Cortex-M7 az alaparchitektúra szempontjából a Cortex-M4-hez használt ARMv7-M opcióra épül. Emellett hatlépcsős futószalaggal rendelkező úgynevezett dual-issue szuperskalár dizájnt használ, továbbá ebben a kategóriában megszokott az in order logika alkalmazása, vagyis az utasítások sorrendtől független feldolgozása nem lehetséges. Újítás, hogy az úgymond elődnek tekinthető Cortex-M4-hez képest a Cortex-M7 már támogatja a lebegőpontos számításokat, illetve a SIMD motor megmarad, de a DSP-kre szabott kódok végrehajtása szempontjából megduplázódott a sebesség. Ez lényeges, hiszen a Cortex-M7 alkalmazásával esetlegesen kihagyható a DSP az egyes rendszerchipekből, amivel helyet lehet megspórolni.

A Cortex-M7 újítása még, hogy támogatja a TCM-et (tightly coupled memory), amely a komolyabb termékcsaládokból költözött le erre a szintre. Itt arról van szó, hogy a fejlesztők a rendszermemóriából leválaszthatnak egy jelen esetben 16 MB-os szeletet, ahova kritikus fontosságú kódokat és adatokat tölthetnek be. Ezeket a Cortex-M7 nagyon gyorsan elérheti, így javul a feldolgozás hatékonysága.

Az ARM szerint a 400 MHz-en üzemelő Cortex-M7 a TSMC 40 nm-es LP gyártástechnológiáján 2000 pontra képes a CoreMark alatt, vagyis kétszer gyorsabb, mint a Cortex-M4. A későbbi, órajelemelést célzó fejlődésekkel esetleg elérhető a 4000 pont is, de erről majd csak később beszél a cég.

A Cortex-M7 már licencelhető a partnerek számára. Az ARM szerint a fejlesztés viszonylag sok területet képes lefedni, kiemelve a viselhető eszközök növekvő piacát is, ahova pont ideális.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés