Kolink blog: nagyobb házak bőséges helykínálattal

Pár hónapja már szemezgettünk a Kolink kisméretű házaiból, következzenek most a nagyobb méretű modellek!

Korábbi bejegyzésekben foglalkoztunk már a Kolink házkínálatával, és néhány apróbb méretű példányt alaposabban is bemutattunk. A felhasználók nagy része azonban még mindig a „normál” ATX méretű alaplapokra építkezik, így nekik a német tulajdonú cég bőséges midi- és nagytorony-kínálatából érdemes csemegézni.

Nézzünk is elsőként egy olyan modellt, mely inkább a visszafogott dizájnt kedvelők számára lehet érdekes: ez az Ethereal, melyet egy rejtett, így kikapcsolt állapotban gyakorlatilag eltűnő RGB-s csík emelhet ki a szürke (vagy éppen bézs) mezőnyből. A gépház egyébként szálcsiszolt hatást keltő előlappal, illetve edzett üveg oldallappal rendelkezik, az utóbbi pedig teljes rálátást biztosít a kétkamrás belső térre. Ebben Mini-ITX-től egészen E-ATX méretig helyezhetünk el alaplapokat, míg a bővítőkártyák számára hét helyet alakítottak ki. Fontos, hogy a tápegységnek, illetve a 3,5”-es meghajtóknak is helyet biztosító alsó részleg viszonylag zárt, így a táp oldalsó matricázása is eltüntethető.


[+]

A 435 x 455 x 205 mm-es (ma x mé x sz) Ethereal a két kombinált 3,5”/2,5”-es fiók mellett még két dedikált 2,5”-es foglalatot is biztosít, az átlagos felhasználó tehát nem fog helyhiányban szenvedni. Beépített ventilátorvezérlése mellé egy gyárilag hátra telepített 12 cm-es légkavaró jár, de ezt kiegészíthetjük az előlap mögé szerelt két 12 vagy 14 cm-es, és a tető alá épített két 12 vagy 14 cm-es egységgel is, melyeket szűrők igyekeznek majd relatíve pormentesen tartani.

Aki esetleg a vízhűtésben bízik, az az előlap mögé (240/280 mm) és hátul (120 mm) helyezhet el radiátorokat. Az extra képességek közül az alaplapról vezérelhető RGB-csíkról már ejtettünk szót, de nyilván nem hiányzik a különböző konnektorokat kínáló csatlakozósor sem, melyet a fedlap elején találunk. Ebben a hangcsatlakozók mellett két USB 2.0 és két USB 3.1 port is helyet kapott, az utóbbiak közül az egyik Type-A, a másik Type-C kivezetést kínál.

Valamivel felvágósabb gépet építhetünk a Bastionból, melyben az RGB világítás az oldalsó, zsanérokon nyíló, edzett üveg oldalajtó mögé került, így fénye az üvegen megtörve jóval nagyobb területen jelenik meg. Ezt egészíti ki a gyárilag hátra telepített 12 cm-es ventilátor, mely szintén ARGB LED-ekkel szerelt, a teljes rendszer tehát az alaplap segítségével hozható szinkronba.


[+]

Eltekintve most a fényektől, a Bastion is E-ATX méretig használható, a ház számára pedig 397 x 200 x 482 mm helyet kell keresnünk szobánkban. A két kamrára osztott tér felső részébe hét bővítőkártya és összesen öt ventilátor szerelhető be – az utóbbiak kiválthatók radiátárokkal is, melyek közül egy 120 mm-es egység hátra, egy 240 vagy 280 mm-es példány pedig felülre szerelhető be. Ha valamiért szükségét éreznénk, akkor egy 240 mm-es radiátor elhelyezhető a két térrész közötti elválasztón is, bár ez semmiképpen sem tekinthető ideálisnak. Az adattárolók tekintetében két 3,5”-es és négy 2,5”-es példányban gondolkodhatunk, míg az egyetlen darabból álló, szűrővel védett szellőzőnyílásokat is tartalmazó fedőlapon kialakított csatlakozósor a power- és LED-vezérlő gombok mellett analóg hangportokat és három Type-A konnektort kínál – ez utóbbiak közül egy kompatibilis a 3.1-es szabvánnyal.


[+]

Valamivel kisebb méretű és így E-ATX lapokkal nem is kompatibilis a Void ház, mely 430 x 190 x 400 mm-es. Nevét különleges előlapi dizájnjáról kapta: a háromszög alakú kivágásba épített tükör és LED-világítás kombinációja olyan hatást kelt, mintha egy mély üregbe néznénk. A gyárilag egy RGB-s ventilátorral kiegészített, kétkamrás belső tér a megszokott mennyiségű HDD-fiókkal és bővítőkártyahellyel rendelkezik, és összesen hat ventilátorral szerelhető fel.

Nagyobb dimenziókkal rendelkezik a Balance számítógépház, melynek 425 x 210 x 470 mm-es méretéhez a klasszikus hasábformától némileg eltérő, lecsapott élekkel rendelkező vonalak tartoznak. A díszkivilágítás itt sem hiányzik, és az Etherealhoz hasonlóan viszonylag diszkrét módon az alaplapon találkozhatunk vele egy vékony csík formájában. Ez a csík egyben a szellőzőrácsos és a tömör, szálcsiszolt burkolati elemeket is elválasztja, a fények pedig a mellékelt kontrollerrel és alaplapi rendszerrel is vezérelhetők.


[+]

A legnagyobb beépíthető alaplap itt is E-ATX – a hét bővítőkártya-hely mellé azonban kapunk még kettőt, mégpedig 90 fokban elfordítva, függőleges helyzetben. Ezek természetesen a VGA fogadására készültek, az ehhez szükséges riser kábel viszont külön vásárolható meg. Adattárolók számára kiképzett fiókokból a már ismerős összeállítást kapjuk, azaz két kombinált 2,5”/3,5”-es és két dedikált 2,5”-es helyet pakolhatunk meg. Ventilátorból elöl három 12 vagy két 14 cm-es, felül kettő 12 vagy 14 cm-es, hátul pedig egy 12 cm-es példány helyezhető el, és ezekből a számokból rögtön a beépíthető radiátorok méretezése is kitalálható. A gyári tartozékok között egyébként egy 12 cm-es, ARGB LED-ekkel meghintett légkavaró szerepel.

Míg az eddigi házak kivétel nélkül elhelyezhetőek egy normál asztal alatt, addig a különleges formatervű, hátrafelé dőlő hasábra emlékeztető Big Chungus ház egyértelműen azoknak készült, akik számítógépüket szeretnék minél inkább közszemlére tenni. Ebben nemcsak a 668 x 336 x 651 mm-es méret, hanem a szinte teljes egészében üvegből készült burkolat is segíteni a fog, melyen keresztül a konfiguráció mellett a gyárilag beépített öt darab ARGB-s légkavaróra is rálátunk majd. Ezek fényét két ARGB LED-sor egészíti ki, a világítás pedig természetesen távirányítható is, amennyiben nem elégednénk meg az alaplapi vezérléssel.


[+]

Házunkat a hanyatt eséstől egy külön talp védi, erre a talpra kerültek a kezelőszervek és a portok is: az utóbbiak között egy Type-C és három Type-A konnektor található (az utóbbiakból egy USB 3.1-es) két analóg hangcsatlakozó mellett. A szellőzést a gyárilag telepített öt ventilátoron túl is bővíthetjük, további két légkavaró kerülhet felülre és három alulra, illetve ezeket kicserélhetjük radiátorokra is.

Azóta történt

Előzmények