Hirdetés

Kiszivárogtak az Avoton Atom paraméterei

Az Intel még idén elkezdi szállítani a Bordenville platformba szánt Centerton kódnevű Atom processzorokat, amelyek a mikroszerverek piacára érkeznek. Ezt a fejlesztést azonban viszonylag gyorsan leváltja az Avoton kódnevű Atomra épülő Edisonville platform.

Az új lapka 22 nm-es gyártástechnológiával készül, és a Silvermont kódnevű magokat tartalmazza. Ez lesz az első, utasítások sorrendjétől független, azaz out of order elvű feldolgozás végrehajtására képes Atom mag. A hírek szerint az Avoton SoC különböző kiépítésekben 2, 4 és 8 magot tartalmazhat, és két-két mag 1 MB kapacitású L2 gyorsítótárat oszt majd meg, tehát a másodszintű gyorsítótár mérete rendre 1, 2 és 4 MB lehet. A memóriavezérlő kétcsatornás lesz, de arról nincs adat, hogy a csatornák milyen szélesek, az azonban biztosnak tűnik, hogy 1600 MHz-es effektív órajelű DDR3 vagy DDR3L memóriák használhatók.


[+]

Tekintve, hogy SoC-ról van szó, mindent egy lapka tartalmaz, így az Avoton négy darab 3 Gbps-os és két darab 6 Gbps-os SATA portot kínál. Ezt kiegészíti a négy darab Gigabit Ethernet vezérlő, és szintén négy darab USB 2.0-s interfész. A chip négy darab PCI Express 2.0-s vezérlőt tartalmaz, ezek 4-4 csatornát kínálnak. Ezenkívül a szükséges I/O opciók is megtalálhatók a lapkában, ami alapvető elvárás.

A BGA tokozást használó Avoton SoC TDP fogyasztása 5 és 20 watt között lesz, függően az aktív magok számától. Az órajelről egyelőre nincs biztos adat, de úgy hírlik, hogy maximum 2,4 GHz várható, amihez egyfajta turbó is társul, mely 2,7 GHz-re emelheti az előbbi értéket. Az Edisonville platform startja a következő év második felében valószínű, ám ennél pontosabb dátumról még nincs információ.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés