Hirdetés

Királyi billentyűzet van születőben

A 3D nyomtatás és a Kisckstarter eddig nem látott mértékben megkönnyítette és felgyorsította az érdekes termékek piacra juttatását. Egyelőre nehéz eldönteni, hogy ez jó vagy éppen rossz, de esélyt ad olyan formabontó megoldásoknak is, melyeket a nagy cégek korábban nem mertek bevállalni, túl kockázatosnak találták.

Tipikusan ilyen ötletnek tűnik a King’s Assembly nevű beviteli eszköz. Olyan integrált megoldásról van szó, ami magában foglalja egy ergonomikus billentyűzet, egér és joystick funkcióit, sőt, mivel két kézre tervezték egérből és joystickből kettőt is kapunk. Az alapötlet nem különösebben egyedi, a múltban mi is találkoztunk már hasonlóval, például a Genius ErgoMedia 500-zal, a Belkin n52te-vel, az egy éve megjelent Razer Orbweaver pedig már a második generációt képviseli. A King’s Assembly viszont merészen tovább menetelt ott, ahol a nagy gyártók valószínűleg megálljt parancsoltak azzal, hogy a termék túl összetett, drága, rétegigényt kielégítő lesz, így nem éri meg foglalkozni vele.

Mint említettük, nem álltak meg az egyik kéznél és részleges billentyűzetnél, hanem a teljes klaviatúrát ráintegrálták a jobb és bal modulra, minden gomb alá minőségi, Cherry MX mikrokapcsolót téve. Ráadásként pedig gamer egereknél használt, meglehetősen pontos Avago (amit nemrég Pixatrnak neveztek át) 9800 lézeres érzékelőt is tettek mindkét modul aljára. Az i-re a pontot pedig a gamepadeken látható, hüvelykujjakhoz igazított analóg joystickek teszik fel. A végeredmény a 80-as évek sci-fi filmjeire jellemző, bumfordian futurisztikus valami lett ívesen elrendezett fél billentyűzet gombsorokkal, pici botkormánnyal, de a legfurább, hogy az egész konzolt tologatva jutunk az egér funkcióhoz.

A Cherry MX mikrokapcsolók, Avago 9800 lézeres rézékelők és az egész eszköz működését koordináló Amtel AT90 mikrokontroller mind-mind csúcstechnikát jelent a beviteli eszközök világában, de maga az elrendezés számunkra kicsit furcsa, kérdőjeles az ergonómiája és az egér funkcionalitása. Mindenesetre a megcélzott húszezer dolláros összeget néhány óra alatt elérte a Kickstarter kezdeményezés, jelenleg már több mint százezer dollár összegyűlt, így a finomított formatervre, fejlesztett programozási lehetőségekre és extra dizájnelemekre is lesz keret, ha pedig elérik – ami szinte biztosnak látszik – a 125 000 dolláros összeget, akkor vezeték nélküli verzió is születik belőle. Aki szeretne egyet a várhatólag ősszel szállításra kerülő King’s Assemblyből, itt csatlakozhat a Kickstarter projekthez.

Azóta történt

Hirdetés