Egyre gyorsabban ügyködik saját HBM memóriáján Kína

Konzorciumban dolgoznak a cégek a HBM2 implementálásán.

Az USA által hozott szankciók ma viszonylag nehézzé teszik Kína számára a csúcstechnológiás fejlesztések kivitelezését, ugyanis számos fontos komponenst nem érhet el a keleti nagyhatalom. A HPC-piac tekintetében ilyennek számítanak a HBM szabványú memóriák, amelyekre szükség lenne a combosabb AI gyorsítókon.

Annak érdekében, hogy az USA korlátozásinak kevésbé legyen erőteljes hatása, Kína felgyorsítja a saját HBM implementációinak fejlesztését. A Huawei konkrétan létrehozott egy konzorciumot is, amelynek része az állami tulajdonú Fujian Jinhua Integrated Circuit is. A cél egy HBM2 szabványú memória mielőbbi implementálása, amit aztán a Huawei fel tud használni az Ascend sorozatú gyorsítóihoz.

Amennyiben sikerülne létrehozni egy stabil, hazai ellátási láncot akár a HBM2 szabványra is, az nagymértékben erősíteni Kína törekvéseit az önállóan tervezett és gyártott AI hardverek felé vezető úton. Persze a lemaradás így is jelentős, hiszen amíg Kína saját HBM2 memórián dolgozik, addig a világ fejlettebb része már a HBM4 bevezetésére készül. Ergo az USA korlátozásai így is erőteljesen érződnek, de a változás arra kényszeríti Kínát, hogy jelentős anyagi forrással támogassa a saját lábra állást.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés