Hirdetés

Kína - 50 milliárd dollár IT-befektetés

2002-ben Kínában körülbelül 52,7 milliárd dollár értékű IT-befektetés történt. Ezzel a világ legnagyobb lélekszámú országa megelőzte a befektetések tekintetében az eddigi piacvezető Egyesült Államokat is. A kínai kereskedelmi minisztérium adatai szerint a közvetlen befektetés 33,4 milliárd dollár volt.

A külföldi befektetések 80 százalékát az OEM-gyártók megrendelései teszik ki; a legtöbb gyártó Tajvanról invesztál - mindegy, hogy alaplap-, egér-, billentyűzet-, PC-, notebook- vagy chipgyártóról van-e szó. Eddig már szinte az összes neves tajvani információtechnológiai vállalat befektetett Kínában. A mai invesztorok első számú kritériumaivá azonban olyan szempontok váltak, mint a biztos politikai és szociális háttér.

Mindez a Tajvani Nemzeti Egyetemnek a Tajvani Állami Tudományos Tanács megbízásából elkészített tanulmányából derült ki. A háttéranyag a Shanghajtól nem messze található Suzhou példáját említi. E település 2500 éves és hivatalosan 5,8 millió lakosa van, ám sokat veszített a régi varázsából. A korábbi "selyemmetropolisz" és a "kertek világa" ugyanis gyárvárossá kezd átalakulni. Ahol egykor a Taihu-tó pavilonjai és templomocskái álltak, ott ma már irodaépületek és gyárak találhatók.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés