Hirdetés

Kilencféle 45 nm-es asztali CPU az Inteltől

A DigiTimes alaplapgyártói forrásokra hivatkozva arról tudósít, hogy az Intel a korábban vártnál több, összesen kilencféle 45 nm-es gyártástechnológiával készülő asztali processzort dob piacra a hivatalos bejelentés után. A termékpaletta finomabb differenciálását segíti, hogy a chipgyártó 0,5-es lépésekben állíthatja be a magórajelet meghatározó szorzót.

Az általában Penryn kódnéven emlegetett processzorgeneráció asztali számítógépekbe való kétmagos változatai a Wolfdale, a négymagos változatai pedig a Yorkfield kódnevet viselik. A Wolfdale-ek öt modellel képviseltetik magukat a premier idején, melyek közül négynek ismert az órajele: 2,66, 2,83, 3 és 3,16 GHz. Mindegyik 6 MB másodszintű gyorsítótárat fog tartalmazni. A Yorkfield processzorokat továbbra is két kétmagos szilíciumlapka egybetokozásával állítják elő. A négy kezdeti típusból csak háromnak tudjuk az órajelét: 2,5, 2,66 és 2,83 GHz. A 2,5 GHz-es processzorban összesen 6 MB másodszintű gyorsítótár kap helyet, míg a másik három modell 12 MB-tal fog gazdálkodni. Mind a kilenc újdonság 1333 MHz-es rendszerbuszon (333 MHz FSB) keresztül kommunikál majd.

Korábban kiszivárgott információk szerint az Intel még ez év végén megkezdi a 45 nm csíkszélességű processzorok szállítását – kezdve a szerverekbe való Xeonokkal –, ám az új asztali CPU-k kereskedelmi forgalomban való megjelenése csak 2008 elejére várható. A Penryn-generáció nem csupán a jelenleg kapható modellek zsugorítását jelenti, hiszen számos újítást is tartalmaz. Továbbfejlődik az energiagazdálkodás, gyorsítják többféle művelet végrehajtási sebességét, gördülékenyebbé válik a virtualizáció, valamint SSE4 néven egy újabb komoly utasításkészlet is kerül a processzorba. A kisebb csíkszélesség miatt ráadásul a skálázhatóság is javul, ezért a tajvani gyártók azt várják, hogy az Intel a későbbiekben még legalább négy, 3,16 GHz-nél gyorsabb modellt fog készíteni – a magórajel végül talán a 4 GHz-et is elérheti.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés