Hirdetés

IDF: Novemberben érkezik a Penryn, jövőre dömping várható

Az előzetes várakozásoknak megfelelően még idén megindul az Intel első 45 nanométeres csíkszélességű processzorainak szállítása. A jelenleg is zajló őszi IDF első napján tartott előadásában Paul Otellini elnök-vezérigazgató először nevezte meg a hivatalos rajt időpontját: az első Penryn-alapú CPU-k – a szerverekbe passzoló Xeon modellek – november 12-én kerülhetnek forgalomba, ezeket még idén, illetve a jövő év első hónapjaiban újabb változatok követhetik majd, így az elkövetkező fél évben összességében több tucatnyi 45 nanométeres csíkszélességű processzorral egészülhet ki a szerver, az asztali és a mobil termékkínálat.


Penryn

A Penryn-generáció nem csupán a jelenleg kapható modellek zsugorítását jelenti, hiszen számos újítást is tartalmaz. Továbbfejlődik az energiagazdálkodás, gyorsítják többféle művelet végrehajtási sebességét, gördülékenyebbé válik a virtualizáció, valamint SSE4 néven egy újabb komoly utasításkészlet is kerül a processzorba. A Penryn többek közt ezeknek a mikroarchitekturális fejlesztéseknek köszönhetően az előző generációs, 65 nanométeres megoldásokhoz viszonyítva általánosságban 20 százalékkal nagyobb teljesítményt ígér lényegében változatlan fogyasztás és hőfejlődés mellett; az első Penryn-alapú szerverprocesszorok TDP-je 40, 65, 80 vagy 120, az asztali variánsoké 65 és 95, a jövőre érkező mobil változatoké pedig maximum 25 watt lesz.


Forrás: Intel

Arról egyelőre nem állnak rendelkezésre hivatalosnak tekinthető információk, hogy pontosan milyen újdonságokkal bővülhet november 12-én az Intel választéka. Korábbi hírek kilenc négymagos Xeon CPU érkezéséről számoltak be; ezek szerint az új szerverprocesszorok a 2-3,16 GHz-es órajeltartományban üzemelnek 1333 vagy 1600 MHz-es rendszersebesség mellett, és mindegyikük 12 megabájt másodszintű gyorsítótárral rendelkezik majd.

Egyelőre nem erősítették meg hivatalosan azokat az információkat sem, melyek három új négymagos asztali változat érkezését vetítik elő jövő januárra: a Core 2 (ezúttal már Duo és Quad utótag nélkül) Q9000-es széria első tagjainak órajele várhatóan 2,5 és 2,83 GHz közé skálázódik, a CPU-k 1333 MHz-es FSB-t igényelnek, és 6 vagy 12 megabájt másodszintű gyorsítótárat integrálnak majd. A kétmagos processzorokból álló Core 2 E8000-es termékvonal négy taggal rajtolhat januárban; az új típusok 2,66 és 3,16 GHz közti órajelekkel érkeznek, és egyaránt 1333 MHz-es rendszersínt igényelnek, valamint egységesen 6 megabájtnyi másodszintű gyorsítótárral rendelkeznek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés