Hirdetés

Ki- bekapcsolható kijelzőkukkolás elleni mód lesz a HP notebookjaiban

Elsőként az EliteBook 840 és 1040 kapja meg fejlesztést, de később más gépekben is felbukkanhat a megoldás.

Vannak jó néhányan, akik a szűk betekintési szögű kijelzőkre inkább áldásként, nem pedig átokként tekintenek, már ha munkáról van szó. Ők többnyire olyan bizalmas adatokkal dolgoznak, amelyeket nem szeretnének, ha mások is feltétlenül látnának, és akadnak olyanok is, akiket pusztán csak az zavar, hogy a mellettük ülő bámulja a kijelzőt – márpedig nyilvános helyen, egy repülőúton, kávézóban, de akár a munkahelyen is könnyen előfordulhat. Vannak cégek, akik gyártanak ilyen célra felhasználható, utólag felhelyezhető speciális fóliákat, ám ezek hátránya, hogy felhelyezve végleg (a fólia eltávolításáig) agyonütik a betekintési szögeket, márpedig az említett felhasználók sem bánnák, ha élvezhetnék a széles betekintési szög előnyeit, amikor ennek nincs más akadálya, ergo jó lenne, ha kapcsolható lenne ez a funkció.


[+]

A HP a 3M-mel közösen kidolgozott egy lehetőséget ennek megvalósítására, amelyet Sure View technológiának neveztek el. A 3M adja a speciális fóliát, míg a HP az egyedi háttérvilágítást és a további technikai hátteret, amivel a betekintési szög igény szerint beszűkíthető vagy visszaállítható a kijelzőpanel alapképességeinek megfelelő szintre. A Sure View lényegében lehetővé teszi, hogy az adott felhasználásnak megfelelően, több lépcsőben kapcsolható legyen a kijelző a széles és a keskeny betekintési szögek között – ami ebben az esetben nem a TN paneleknél tapasztalható színtorzulást és kontrasztcsökkenést jelenti, hanem konkrétan elsötétítést. A működésről pontosabbat nem árultak el, de a HP szerint alapesetben, azaz kikapcsolt állapotban a fólia nem befolyásolja a színeket, a fényerőt, sem pedig az akkumulátoros üzemidőt. Bekapcsolva a fényerő egy adott szintre csökken, és innentől fogva a fényerő további csökkentése nélkül a betekintési szög akár 35 fokig is beszűkíthető.

A SureView nem az első fejlesztés notebookgyártó részéről, ami erre a területre irányul, de kicsit más irányból közelít, mint mondjuk a Dell Privacy Screen. Értelemszerűen sem a Dell, sem a HP nem ad száz százalékos védelmet ily módon, hiszen csak oldalról leselkedők ellen hatásos, a laptopon dolgozó háta mögé állva vagy onnan kukkolva továbbra is leolvasható a kijelző tartalma. Jelenleg a HP a Full HD felbontású TN és SVA típusú kijelzőknél kínálja fel ezt a megoldást az EliteBook 840 G3 és 1040 G3 notebookok esetében, de később a visszajelzések alapján más laptopoknál is elérhető lesz a szolgáltatás.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Előzmények

Hirdetés