Hirdetés

Kicsinálja a Daydream VR platformot a Google

A nem kevés problémával küzdő rendszert az Android 11-től kezdve nem támogatják.

A Google még a 2016-os év közepén mutatta be a Daydream VR platformot, amely a virtuális valóság felé terelte az Androidot, kialakítva egy optimálisnak vélt rendszert a telefonból kialakított VR eszközök számára. A koncepciót tekintve ez nem is lett volna rossz alternatíva, de elcsúszott nem kevés problémán, amit végül a Google már nem fog megoldani, hanem egyszerűen bedobják a törülközőt, és kivezetik a Daydream VR támogatását az Android 11-től kezdve.

Bár az önálló VR headsetek piaca kezd beindulni, és az Oculus, illetve a HTC is ilyen irányba tereli a fejlesztéseit, a Daydream VR nem igazán tudott mit kezdeni a tipikus problémákkal. Többek között gondot jelentett, hogy a virtuális valósághoz speciálisan kialakított kijelzőt érdemes használni, szimplán a telefont belehelyezni egy fejpántba a szemek elé nem igazán optimális. Ez meglátszott a minőségen is, miközben alapvetően nem volt ez egy olcsó használható rendszer, elvégre a VR tartalmakhoz nem ártott a teljesítmény, vagyis igencsak jó okostelefont kellett hozzá venni. Ezeket azonban a legtöbb gyártó nem igazán készítette fel arra, hogy zárt házban is működniük kell, vagyis a beépített nagy teljesítmény nagy hőleadást eredményezett, ami miatt az adott eszközök gyorsan elkezdtek melegedni. Ez egyrészt kényelmetlenné tette a használatot a felhasználók számára, másrészt a túlmelegedés ellen a teljesítmény csökkentésével védekeztek a termékek, így pedig a VR tartalmak is elkezdtek akadozni. Ez különösen problémás a virtuális valóságon belül, hiszen némelyik ember eléggé rosszul, akár hányingerrel reagálhat a nem folyamatos képmegjelenítésre.

Összességében tehát a Daydream VR ötlete jó volt, de a kivitelezése finoman szólva sem sikerült tökéletesre, és a Google nem is akarja ezt tovább erőltetni. A vállalat egyébként nem tiltja meg a fejlesztőknek, hogy a jövőben Daydream VR-hez tervezett tartalmat adjanak ki, hiszen a már eladott eszközök még piacot jelentenek a szoftvereknek, azonban támogatni ezt egyértelműen nem fogják, ha valami nem működik megfelelően, akkor arra nem kínálnak majd javítást. Természetesen a keresőóriás a saját Daydream kiegészítőit sem forgalmazza tovább.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés