Hirdetés

Egységes neuronháló fájlformátumot hoz a Khronos Group

A gépi tanulás ma rendkívül fragmentált, mivel a tréning és a dedukció szakasz között gyakorlatilag nem létezik interoperabilitás.

A Khronos Group az idei CEDEC rendezvényen bejelentette, hogy készül az első, gyártófüggetlen neuronháló fájlformátum, ami rendkívül nagy lökést adhatna a gépi tanulásnak, mivel ma komolyan korlátozza az ipar fejlődését a tréning és a dedukció szakaszok közötti interoperabilitás hiánya. Jelenleg kifejezetten fragmentált ez a terület, ugyanis a különböző, neuronhálók létrehozását biztosító keretrendszereknek az összes elérhető gyorsítóra különálló támogatást kell írni. Ez nagyrészt amiatt van így, mert nincs az iparon belül megegyezés a hálózat formai szemantikáiról, a struktúrájáról, az adatformátumokról, illetve a sűrűn használt operációkról. Ezáltal minden keretrendszer eltérő ebből a szempontból, és egyedi hardveres támogatást kell tervezni a dedukció szakaszára is.


[+]

A Khronos Group szerint egyszerűen kezelhető a probléma, ha készülne egy olyan fájlformátum, amely a fentebb felsorolt területeket egységesíti. Ez lenne az NNEF (Neural Net Exchange Format), amin egy ideje dolgozik a konzorcium, és a széleskörű iparági támogatás is kialakult.


[+]

Az NNEF-et direkten célozhatnák a keretrendszerek, így ezek kimenete egységes lenne, amit elfogadnának a dedukcióra bevetett gyorsítók. Ezáltal tréning és a dedukció szakasz között interoperabilitás is jelentősen javulna, hiszen nem kellene figyelni, hogy az egyes gyorsítók milyen zárt formátumokkal tudnak működni, elég lenne mindenkinek az NNEF-et támogatni.

A Khronos Group már dolgozik az 1.0-s specifikáción, ami leghamarabb egy év múlva készülhet el.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés