Hirdetés

Két ZBOX szériás PC-vel frissít a Zotac

A Zotac folyamatosan terjeszti ki a ZBOX márkanevet, így a termékskálába újabbnál újabb, különféle igényekhez illeszkedő, apró, valamint alacsony fogyasztású asztali PC-k kerülnek, amelyekre amúgy is egyre nagyobb igény mutatkozik. A vállalat az idei CeBIT-re sem ment üres kézzel, sőt kapásból két ZBOX szériás PC-vel frissítenek. Mindegyik termékre jellemző, hogy felszerelhetők VESA 75, vagy VESA100 szabványú állványt vagy fali konzolt támogató kijelzők hátuljára.

A ZBOX ZBOX E sorozat egy irodai és otthoni felhasználásra szánt megoldás. Az EI750 és EI730 jelzésű termékek esetében mindössze 188 x 188 x 51 mm-es méretbe van sűrítve egy 65 wattot fogyasztó processzor, amivel eddig senki sem próbálkozott, de a Zotac szerint ki lehet alakítani úgy a specifikációkat, hogy ebből ne legyen probléma. Az előbbi masinában Intel Core i7-4770R, míg utóbbiban i7-4570R processzor dolgozik, melyek specifikációi az alábbi hírben fellelhetők. A pontos paramétereket viszont nem érdemes szentírásnak venni, mivel a Zotac az Intel által ajánlott meglassulási küszöböt átparaméterezte, így a ZBOX EI750 és EI730 jelzésű gépek esetében az említett processzorok már 75°C elérése után elkezdik az alapórajel alá csökkenteni működési frekvenciát. Emellett az Iris Pro Graphics 5200-as IGP turbója rendkívül korlátozott mértékben működik.

Zotac ZBOX EI750 és EI730
Zotac ZBOX EI750 és EI730

A Zotac koncepciója egyértelmű, mivel 65 wattos hőmennyiséget, értékelhető zajszint mellett nem lehet túl kis méretben elvezetni, az alapértelmezett 100°C-os meglassulási küszöb megtartása pedig túl kockázatos lenne, hiszen a termék burkolata így is elég meleg lesz. A belső hőmérséklet szempontjából azonban a fentebb részletezett működéssel hozható 60°C körüli érték már vállalható, és a gyártó szerint stabil is, miközben a legtöbb feladatban a meglassulási küszöb eléréséből eredő teljesítménycsökkenés az említett processzorok alap tempójához képes nem nagy. Ezzel kapcsolatban megtudtuk, hogy a gyártó szerint az irodai feladatokban 10%-os, míg a játékokban nagyjából 20-30%-os deficittel kell számolni a Core i7-4770R és i7-4570R eredeti teljesítményszintjéhez képest.

Az E sorozatú ZBOX masinákhoz a kijelzőket DVI vagy két DisplayPort interfészen keresztül lehet csatlakoztatni, a konfiguráció pedig két darab DDR3L szabványú, 1600 MHz-es effektív órajelű SO-DIMM memóriát fogad (maximum 16 GB-ot). Az adattárolást egy 2,5 hüvelykes, SATA 6 Gbps-os interfészre köthető meghajtóra lehet bízni.

A ZBOX nano sorozat is frissült az AQ02-es megoldással, mely a multimédiás otthoni felhasználást célozza meg. Ennek megfelelően a 106 x 106 x 37 mm-es kiterjedésű gép AMD alapokra épül ezen belül is egy AMD A8-5545M jelzésű, Richland APU dolgozik benne, mely négy darab 1,7 GHz-en üzemelő, de 2,7 GHz-re turbózó processzormagot rejt, míg a 256 shader processzorral dolgozó Radeon HD 8510G-s grafikus vezérlő magórajele 450 MHz lesz, amit a turbó funkció 554 MHz-re emelhet – amennyiben ez a 19 wattos fogyasztási kereten belül lehetséges. A DDR3 szabványra épülő rendszermemória maximum 8 GB lehet, míg az adattároló szerepét egy 6 Gbps-os SATA interfészre kötött meghajtó láthatja el, a kijelzőket pedig a HDMI, illetve a DisplayPort kimenetekre lehet csatlakoztatni.

Zotac ZBOX nano AQ02
Zotac ZBOX nano AQ02

A kommunikációs lehetőségeket mindegyik fentebb említett masina esetben a Gigabit Ethernet (az E sorozatnál kettő is) és az IEEE 802.11b/g/n/ac Wi-Fi biztosítja, továbbá nem hiányzik a Bluetooth 4.0 és a kártyaolvasó sem. Az aljzatok tekintetében a vállalat négy darab 3.0-s és két 2.0-s USB porttal kedveskedik, amelyeket az ZBOX nano AQ02 esetében az eSATA interfész egészít ki, továbbá az S/PDIF kimenet is alapfelszereltség, ahogy a külső tápegység is a csomag része.

Természetesen mindegyik versenyzőből lesz a szokásos Plus modell, ami lényegében megegyezik az alapverziókkal, de a Zotac előre beszereli a memóriát, illetve az adattárolót, hogy erről a felhasználónak ne kelljen gondoskodnia. Az EI750 és EI730 jelzésű gépek esetében 8 GB memóriáról, illetve 1 TB-os HDD-ről beszélünk, míg az ZBOX nano AQ02 4 GB memóriát kap, 500 GB-os merevlemez társaságában. Az újdonságok szállítása az elkövetkező hetekben kezdődik, az ajánlott fogyasztói árakról azonban még nincs adat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Zotac

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés