Hirdetés

Két új Opteront mutatott be az AMD

Az AMD nagyjából két évvel korábban jelentette be az Orochi lapkára épülő Opteron processzorokat, melyek a 2010-ben bemutatott Maranello szerverplatformhoz készültek. A vállalat azóta már frissített az Opteron 6300-as sorozattal, mely a Bulldozer modulokat Piledriverre cserélte. Ennek megfelelően a visszafelé kompatibilitás tökéletes, így a Socket G34-es foglalattal rendelkező négyutas szerverek ideális fejlesztési opciói lehetnek az Abu Dhabi kódnevű processzorok.

Jelen esetben ugyanilyen frissítésnek lehetünk tanúi, melyhez az alapokat a Warsaw kódnevű processzorok biztosítják. Ezek lényegében optimalizált Abu Dhabi megoldásoknak tekinthetők, ahol az AMD elsősorban az energiahatékonyság növelését tűzte ki célul. A két új termék paramétereit az alábbi táblázat foglalja össze.

AMD Opteron 6300P szériás processzorok (négyutas szerverekbe)
Típus Órajel Turbo Core
alap/max. órajel
TDP fogyasztás Listaár
Opteron 6370P (16 mag) 2 GHz 2,3/2,5 GHz
99 Watt 598 dollár
Opteron 6338P (12 mag) 2,3 GHz 2,6/2,8 GHz 99 Watt 377 dollár

A processzorok a szerver fogyasztásának alacsonyan tartása érdekében támogatják az alacsony fogyasztású 1,35 voltos, illetve 1,25 voltos feszültségen üzemelő DDR3-as memóriamodulokat, melyek effektív órajele akár 1600 MHz is lehet. A termékek magonként 1 MB, azaz pontosabban fogalmazva modulonként 2 MB megosztott L2 gyorsítótárat alkalmaznak, az L3 cache mérete pedig 16 MB. A Turbo Core 3.0 technológia is két szintre bontható. Az összes mag esetében – processzortól függően – 300 és 500 MHz-es órajelemelésre lehet számítani, amennyiben a modulokon belül a lebegőpontos egység nem aktív.

Mindkét új modell esetében megmarad a konfigurálható fogyasztás, így kisebb értékek is beállíthatók az alapértelmezett 99 wattos limitnél. Ilyenkor persze a termékek órajele csökkenni fog.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés