Hirdetés

Az AUO két új, 120 Hz-es VA panel gyártásába kezdett

Az AU Optronics (AUO) bejelentette, hogy a közelmúltban megkezdte két új VA (Vertical Alignment) paneljének sorozatgyártását, mely érdekessége, hogy 120 Hz-es képfrissítési tempót produkálnak. Ezt az átlag felhasználás során nem igazán lehetne tetten érni, de az olyan 3 dimenziós képalkotási megoldások, amelyek „active shutter” technológiát alkalmaznak (NVIDIA 3D Vision, iZ3D, TriDef 3D stb) igénylik ezt a képességet. Ugyanis ilyenkor a jobb és bal szem képkockái felváltva jelennek meg, az ezzel szinkronban működő szemüveg ennek megfelelően takargatja a szemeket, így az érzékelt képfrissítési sebesség valójában fele annyi – jelen esetben 60 Hz.

Mindkét panel AMVA technológiával készül, ezek név szerint a M240HW02 V5 és a M270HW02 V2. Az elsőre nem túl beszédesnek tűnő típusjelölésből, ha mást nem is, de a képátmérő kibogarászható. Az előbbi egy 24 hüvelykes, CCFL háttérvilágítású panel, mely 350 cd/m² fényerőre képes, míg utóbbi már 27”-es, LED háttérvilágítást kapott és nagyobb fényerőtartalékkal, 400 cd/m²-rel rendelkezik. A fentebb említett 3D technológia mellékhatása, hogy az érzékelt kép a szemüveg miatt valamivel sötétebb, ezért szükség is lesz a minden segítségre ennek kompenzálása érdekében.

A specifikáció további pontjaiban megegyeznek, ilyen például az 1920x1080 pixeles natív felbontás, az 5000:1 statikus kontrasztarány és a TN+film panelekhez képest nyújtott lényegesen nagyobb betekintési szögek (178 fok minden irányból). Színei csak az sRGB tartományt fedik, tehát kifejezetten professzionális használatra alkalmatlanok, de még így is köröket verhetnek egyes régebbi TN variánsokra. Amiben viszont alulmaradnak, az a válaszidő, mely szürkéből szürkébe váltás esetén csak 12 ms, de a gyártó hozzátette, hogy ez elektronikus úton valamelyest gyorsítható. Pontos információt nem közöltek arról, hogy milyen márkájú monitorokban és mikor fognak felbukkanni az újdonságok, de tekintve a háttérben húzódó kapcsolatokat, vélhetően először BenQ, esetleg AOC megjelenítőkben debütálhatnak, és nem lepődnénk meg, ha a közelgő CES 2012 keretein belül hullana le a lepel egy ilyen szerkezetről.

Előzmények

Hirdetés