Hirdetés

Két gigabites chip akár DDR2-800 sebességgel

Az Elpida megkezdte 80 nm-es csíkszélességű gyártástechnológiával előállított, 2 gigabit kapacitású DDR2 SDRAM memóriachipjének szállítását partnerei részére. A lapka egyelőre fejlesztési célokat szolgál, a rá épülő – elsősorban nagy teljesítményű szerverekbe szánt – memóriamodulok kereskedelmi bevezetését a gyártó a piaci igényektől teszi függővé.

A 68 érintkezős FBGA tokozásba kerülő chip DDR2-533, DDR2-667 és DDR2-800 sebességű változatban is elérhető. Az Elpida legújabb memóriája 300 mm-es szilíciumszeletek feldolgozásával készül a gyártó hiroshimai üzemében.

A legnagyobb gyártók útiterveit böngészve a 2006-os évben a 2 gigabites chipek elterjedése és a sebesség 800 MHz-re való gyorsulása tűnik a két legfontosabb trendnek. Az órajel növelését illetően – minthogy professzionális felhasználásra szánt termékekről van szó – fontos feltétel a DDR2-800 JEDEC szabvány elfogadása. A 2 gigabites chipek gyártásában várhatóan nem lesz általános az Infineon megoldása, amikor is két 1 gigabites lapkát egymásra ragasztva, közös tokozásban építenek a memóriamodulra. Ehelyett inkább a struktúraméretek csökkentésével fogják elősegíteni a kapacitás növekedését, a Samsung például a jövő év második felére tervezi a 70 nm-es csíkszélességű memóriachipek tömeggyártásának felfuttatását.

Előzmények

Hirdetés