Két Ampere architektúrával készül az NVIDIA

Az egyiket a cég a grafikai munkára, míg a másikat csak compute feladatokra szánja.

Az elmúlt időszakban számos pletyka merült fel az új generációs GeForce-okról. Ezek sokszor eléggé megbízhatatlan forrásból érkeztek, így szokás szerint nem ugrottunk rá rögtön. Mára viszont utánakérdeztünk annak, hogy mi lehet igaz belőlük, így kialakult egyfajta általános kép, hogy mire lehet számítani.

Az új architektúra kódneve Ampere lesz, és itt máris jön egy kisebb csavar, ugyanis amíg jelenleg a grafikai feladatokat a Turing, a komolyabb compute igényeket pedig a Volta szolgálja ki, addig az Ampere esetében két dizájn lesz: egy grafikai és egy compute fókuszú. Utóbbira nyilván a komoly teljesítményű Tesla érkezik, erről annyit tudtunk meg, hogy a TSMC-nél készül, feltételezhetően 7 nm-es node-on. Utóbbira vonatkozóan nem kaptunk megerősítést, de a CoWoS használatára igen, és ennek az igazán hatékony verzióit az új generációs eljárásokon lehet alkalmazni. Szokás szerint a HPC-piacra tervezett rendszer elég nagy lesz, így maximum a Titan sorozat részeként kaphatnak belőle a végfelhasználók.

Ami többeket érdekel inkább az az Ampere grafikai számításokhoz tervezett verziója. Ez sokban hasonlít a nagyobb testvérhez, a különbség úgy tudjuk a grafikai szempontból nem igazán lényeges feldolgozók visszafogásából ered, így a dupla pontosság tekintetében nem lesz túl erős, illetve Tensor feldolgozóból is kevesebbet kap. Az ilyen módon történő korlátok alkalmazásával sok tranzisztort lehet spórolni, miközben a célpiacot tekintve valós hátrány nem éri a rendszert.

A grafikai munkákhoz tervezett Ampere GPU-kat a Samsung fogja gyártani 8 vagy 10 nm-es node-on. Utóbbi azért kérdés, mert egyelőre csak annyi információt szereztünk, hogy nem EUV-s node-on jönnek az első lapkák, tehát a dél-koreaiak 7 nm-es eljárás ki van zárva. Az, hogy a csíkszélesség 10 vagy 8 nm, igazából mindegy, mert utóbbi eljárás előbbinek a half-node-ja, valószínűleg az NVIDIA az olcsóbbikat választja majd, mivel a teljesítménykarakterisztika rendkívül hasonló lehet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés