Hirdetés

Képen a Windowshoz készülő új Kinect

A Microsoft az Xbox One konzollal egyetemben mutatta be az új Kinect szenzort, mely minden szempontból jobb elődjénél, és persze számítani lehetett rá, hogy ezt előbb-utóbb a PC is megkapja. A redmondi óriáscég most megmutatta ezt a verziót, mely szimplán Kinect for Windows v2 névre hallgat. Kialakítása hasonlít a konzolos opcióra, de pár dizájnelem azért eltérő, viszont maga a hardver lényegében nem változott.

A Kinect for Windows v2 USB 3.0-s porton köthető az adott PC-re, az energiaellátását pedig egy nem túl nagy külső tápegység biztosítja. A PC számára biztosított adatok feldolgozásának folyamata még nem tisztázott. Az Xbox One konzolon az APU CPU és IGP része egyszerre dolgozik ezen, és egy speciális SAD4 utasítás felel a munka oroszlánrészéért. Utóbbi a képfolyamok feldolgozásában sűrűn használt sum of absolute differences algoritmus megvalósítását oldja meg nagyon gyorsan, ami alapján a rendszer meg tudja határozni, hogy az új képen milyen változások történtek. Maga a SAD4 PC-n is támogatható, hiszen opcionális követelménye a DirectX 11.1-es API-nak, de a legtöbb gyártót ez nem igazán értékelte, lényegében az AMD DirectX 11-es Radeon grafikus vezérlőin kívül semmi sem támogatja.

Kinect for Windows v2
Kinect for Windows v2

Az eddigi adatok szerint a Kinect for Windows v2 többféle feldolgozást kínál majd PC-n. Egyrészt működtethető úgy, ahogy az Xbox One-ban, így a modern hardverekkel elérhető a GPGPU-s gyorsítás, akár a SAD4 utasítással is. Másrészt viszont lesz egy úgynevezett legacy mód, ami csak a processzormagok erejét használja az adatok feldolgozására. Utóbbi lassabb, eléggé leterheli majd a processzort, illetve sokkal nagyobb fogyasztást is eredményez, viszont működni fog minden PC-n.

A Kinect for Windows v2 pontos megjelenése és ára még nem tisztázott, de a Microsoft szerint hamarosan rajtol a termék. Sajnos azonban a PC-s szenzor nem lesz olcsó, a pletykák szerint majdnem annyiba kerül majd, mint az Xbox One csomag. Ez abból a szempontból vállalható, hogy a PC-s Kinect nem a játékosokat, hanem inkább a professzionális felhasználást célozza meg.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés