Hirdetés

Képeken a Radeon HD 6000

Az elmúlt héten írtunk a VGA-piac karácsony előtti változásairól, ám ahogy közeledik a Radeon HD 6000 megjelenése, úgy kerülnek elő a legújabb információk a sorozatról. A távol-keleti kollégák most kémfotókat szolgáltattak a belépőszintű és a felsőkategóriás versenyzőről. Az eddigi adatok szerint – a Evergreen generációhoz hasonlóan – négy GPU-ból fog állni az új generáció, aminek a csúcsmodellje ismét egy dupla chipes megoldás lesz. A legkisebb lapka Caicos kódnéven ismert, és a HD 6300 jelzést viselheti. Ahogy a képen látható a termékminta nem túl nagy kiterjedésű, így nem várható tőle túl nagy teljesítmény, ugyanakkor a HDMI 1.4-es kimenetnek hála az eredeti 3D-s Blu-ray filmek továbbítása nem jelent neki akadályt.

AMD Radeon HD 6000 Caicos [+]
AMD Radeon HD 6000 Caicos (forrás: Chiphell) [+]

Tekintélyt parancsoló méretekkel bír a Cayman kódnevű lapkát hordozó kártya, mely már a felsőkategóriát képviseli. A kémfotón szereplő modell még nem a végleges állapotot képviseli, így az ősz végi startra változhatnak a külső stílusjegyek. A termék hátulján – az előzetes adatoknak megfelelően – két DVI, egy HDMI és két mini DisplayPort lesz, így az Eyefinity technológia továbbfejlesztése borítékolható. Mivel a DVI használata nem kötelező a hárommonitoros konfiguráció esetén, így a felbontás monitoronként a Full HD-s mértéket is túllépheti, azaz összesen 7680x1440 pixel számítását is rá lehet bízni az újdonságra.

AMD Radeon HD 6000 Cayman [+]
AMD Radeon HD 6000 Cayman (forrás: Chiphell) [+]

A Caicos és a Cayman közé a Turks és a nagyobb teljesítményű Barts fog ékelődni, ám a pletykák szerint a két termék között túl nagy a különbség, így a Juniper gyártása nem áll le, azaz a jól ismert lapka helyet kaphat a Radeon HD 6000 sorozatban. Ez az elgondolás egyébként azt is előrevetíti, hogy a 28 nm-es gyártástechnológia tesztlapkája a középkategóriába érkezhet, hiszen itt hagyott rést az AMD. A Radeon HD 5770 helyzete egyébként kiemelten érdekes. A Juniperre épülő termék mondhatni túl jól sikerült, mivel az NVIDIA sem találta még meg az ellenszerét. A nemrég kiszivárgott teszt szerint ezen a GeForce GTS 450 sem változtat, ami a nagyobb méretű GPU ellenére sem éri be vetélytársát. Ezt a problémát persze az alacsonyabb árazással semlegesíteni lehet. Arról nincs adat, hogy a Juniper lapka órajele 850 MHz marad-e. Ezen az AMD bátran változtathat, hiszen formálisan új termék bejelentéséről lesz szó.

A csúcsot az Antilles képviselheti, a Radeon HD 6990 név mellett. Várhatóan az árazás az eddigiekhez képest magasabb lesz, mivel a TSMC törölte a 32 nm-es gyártástechnológiát, így az AMD kénytelen a 40 nm-es gyártósorokra alapozni. Valószínű tehát a 750 dolláros árszint bevezetése.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés