Hirdetés

Képek kerültek elő az egyik Steam masináról

A Valve szeptember végén állt elő a SteamOS, a Steam masinák és a Steam gamepad koncepciójával, majd nem sokkal később a prototípusokról és azok tesztelhetőségéről is beszéltek. Egyedül egy fotó hiányzott, de az nagyon, hiszen a gép mégiscsak a nappali eleme lesz, vagyis a kinézetére is ügyelni kell.


[+]

Úgy néz ki, hogy a Valve a manapság divatossá váló minimalista dizájnt választotta, ami persze még nem végleges, de a főbb stílusjegyek azért látszanak rajta. Ez talán sokaknak nem tetszik majd, míg mások odáig lesznek érte, de az tisztán látszik, hogy a termékek kialakításánál manapság inkább az egyszerűség felé mennek el a cégek.

Sokkal érdekesebb a prototípusok belseje, ugyanis az apró házba a Valve nagyjából 350 wattot fogyasztó hardvert épített a legjobb összeállítás esetén. Ezt halk hűtéssel igen nehéz megoldani, de a termék által kiadott zaj az első adatok szerint elviselhető. Cserébe a házban uralkodó hőmérséklet terhelés mellett igen magas, mivel a grafikus és a központi processzor szinte folyamatosan tartja a rendre 80°C és 100°C körüli értékeket, így a magórajelük ehhez igazodva folyamatosan változik.

Érdekes kérdés lesz egyébként, hogy a végső gépekbe esetleg kerülhetnek-e átpasztázott Haswell processzorok, ugyanis ezek hőmérsékletén nagyon sokat lehet javítani ahhoz képest, ahogy az Intel szállítja. Egy ilyen kis házban a jobb hőelvezetés lényeges javulást eredményezhet a teljesítményben is, hiszen a hűtés hatásfoka sokat javulhat a fémkupak és a szilícium közötti hővezető réteg cseréjével. Fontos funkcionális elem, hogy a processzor hűtése el van szeparálva a belső komponensektől, amivel a Valve minden bizonnyal hűvösebb belsőt teremt, de a merevlemez pont megkapja a VGA és a CPU hőjét, ami hosszú távon nem fog kedvezni neki. Ezt a végleges dizájnig talán érdemes lenne átgondolni, és a ház másik végébe helyezni az adattárolót.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Valve

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés