Hirdetés

Képek a Sapphire folyékonyfém-hűtésű kártyájáról

A Sapphire nagy érdeklődéssel kísért Blizzard kártyája sem maradhatott le a Computex kiállításról. Még mindig csak a két ventilátorral felszerelt prototípust lehetett látni, ám a végleges változat eggyel is elboldogul majd. Amint korábban hírül adtuk, a légcsavar itt nem közvetlenül a GPU-t hűti, hanem a hűtőfolyadék és a levegő közötti hőátadást segíti.


Radeon X850 XT Platinum Edition Blizzard – forrás: Sapphire

A nanoCoolers által kifejlesztett technológia kulcseleme a kis csövekben keringő folyékony fém (gallium-ötvözet), ami részint mozgásával, részint jó hővezető képességével járul hozzá a hűtéshez. Az áramlás fenntartása egy elektromágneses elven működő pumpa feladata – ez teljesen zárt, mozgó alkatrészek nélküli rendszer építését teszi lehetővé.


Forrás: AnandTech

A technológiának főként olyan helyzetekben vehetik hasznát, amikor a hőforrás és a hő leadását biztosító radiátor bizonyos távolságra van egymástól, illetve amikor a hűtést kis helyigényű alkatrészekkel kell megoldani. A módszer tipikus alkalmazási területei lehetnek például a noteszgépek vagy a lapos felépítésű szerverek, de úgy tűnik, több olyan termékcsoportnál is felbukkannak, ahol a vásárlók hajlandók megfizetni a piaci bevezetés stádiumában járó, így feltehetően nem olcsó technológia költségeit.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés