Hirdetés

Karácsonyig álom marad a HD mozizás Európában

Noha az Egyesült Államokban április közepe óta kapható a világ első, HD DVD szabványú lemezeket is kezelő asztali lejátszója, illetve pár tucatnyi vele lejátszható film, mostanra gyakorlatilag biztossá vált, hogy az európai piacnak karácsonyig kell várnia az új technológia begyűrűzésére. Mint arról korábban beszámoltunk, a Toshiba, illetve az új kék lézeres szabványt gondozó HD DVD Promóciós Csoport az USA-ban február végén kezdte meg a több mint 40 városra kiterjedő népszerűsítő turnéját – ehhez hasonló kampány Európában nem lesz, az érdekcsoport az erős karácsonyi szezonban bízik, de azt a Toshiba képviselője is elismeri, hogy az első fél éves ciklusban nem számítanak rekordszámú lejátszó- és lemezeladásokra.


Toshiba HD DVD bemutató Frankfurtban
Forrás: CDRinfo

A frankfurti Media-Tech kiállításon a Toshiba képviseletében Olivier Van Wynendaele ismertette a csoport első éves európai piaci stratégiáját: a karácsonyi szezonban kezdődő hat hónapos bevezető időszak vásárlóközönsége túlnyomórészt az új technológiákra fogékonyabb, tehetősebb férfiakból fog állni. Míg tehát a bevezető időszak elsősorban egy alapvetően szűk réteget céloz, az első hat hónap után gőzerővel beindul a HD DVD gépezete; a szakember szerint ekkorra már kellő mennyiségű nagy felbontású film lesz forgalomban ahhoz, hogy a nagyobb tömegeket is meg lehessen győzni a DVD-ről történő váltás időszerűségéről – esetenként még akkor is, ha a vásárlók nem rendelkeznek HD rendszerű televíziókészülékkel.

A Toshiba most ismertetett európai termékstratégiájával arra számít, hogy 2007-ben hozzávetőlegesen egymillió asztali lejátszót tud majd értékesíteni az öreg kontinensen. Az Egyesült Államokban egyelőre korai lenne piacelemzéseket végezni, az mindenesetre tudható, hogy a tavaszi debütálás óta összesen 21 filmet adtak ki az új formátumú lemezeken, év végéig a kiadványok száma elérheti a 150-et. A konkrét európai megjelenési időpontokról, illetve a címekről a szeptember elején kezdődő berlini IFA kiállításon tudhat meg részleteket a közönség.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés