Hirdetés

Egységes kamera API-n dolgozik a Khronos Group

A Kamaros lenne a megoldás számos gyorsan növekvő piac gondjaira.

A Khronos Group híres a különböző szabványos API-jairól, amelyek segítenek hatékonyabban kihasználhatóvá tenni az egyes területek eltérő hardvereit, és most megint egy új probléma megoldásán dolgoznak, ami a gyorsan növekvő piac számára rendkívül hasznos lehet majd. Mint ismeretes, manapság őrületes tempóban terjednek a különböző beágyazott kamerarendszerek, és az okostelefontól kezdve az autóiparon át a tudományos megoldásokig szinte mindenen van már kamera, amelyeket nem elég hardveresen beépíteni, hanem a szoftveres háttér is szükséges a kihasználásukhoz. Ez az a pont, ahol azért vannak komolyabb gondok, ugyanis az eltérő kamerarendszerek jelenleg nehezen kezelhetők a programok, vagy éppen az alkalmazott keretrendszerek oldalán.

A kamerák a hardveres felépítést tekintve annyira nem különböznek egymástól, vannak bennük szenzorok, lencsék, fényt biztosító komponensek, illetve különböző vezérlőáramkörök. Ezeket el is lehet érni az éppen használt kommunikációs interfészeken keresztül, de a direkt hozzáférés az adott hardver alacsony szintű kezelésére kényszeríti a programozókat, ami megoldható, csak épp nem optimális. Emiatt az egyes gyártók már külön kamera API-kat is biztosítanak a hardvereik mellé, amik az elérést egyszerűbbé teszik, de zárt rendszerekről van szó, vagyis egy adott alkalmazáson belül elég sok API-t kell kezelni.


[+]

A Khronos Group még idén márciusban döntötte el, hogy készítenek egy szabványos kamera API-t, aminek a neve Kamaros lesz, és tulajdonképpen kiváltja a gyártói, zárt specifikációjú megoldásokat. A koncepció itt nagyon egyszerű; mivel a keretrendszerek hardveres felépítése nem tér el drasztikusan egymástól, így meg lehetne oldani azt, hogy a program oldalán ezek csak egy kóddal legyenek célozva, a többiről majd gondoskodik a Kamaros futtatási környezet, amit támogathatnak a gyártók.

Bár a munka még javában tart, annyi már biztos, hogy a Kamaros a sikeresnek számító Khronos Group API-kból fog ötleteket meríteni, így az OpenXR és a Vulkan opciókhoz hasonlóan tartalmazni fog egy parancskiosztó rendszert, ami biztosítja a telepíthető rétegek használatát a validáláshoz, profilozáshoz, illetve hibakereséshez. Ezen túlmenően objektumorientált API-ról lesz szó, vagyis jól célozható többféle programozási nyelvvel, továbbá bármilyen operációs rendszer alól támogatható lenne, beleértve ebbe a minimalista beágyazott konstrukciókat is.

A Kamaros API-nak nagy esélye van arra, hogy iparági szinten elterjedjen, hiszen tekintve a jelenlegi nehézségeket, szinte biztos, hogy az egyes alkalmazások, keretrendszerek, illetve middleware-ek azonnal támogatni fogják, elvégre rengeteg manapság elvégzendő munkát tesz szükségtelenné, ha minden kamerarendszer elérhető lesz egy szabványos kódon keresztül.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés