Hirdetés

A biztonságkritikus rendszerek területét is beveszi a Vulkan API

A Vulkan SC 1.0 a meglehetősen régi alapokra épülő OpenGL SC 2.0-t váltja.

A 2019-es esztendő elején írtunk arról, hogy a biztonságkritikus rendszerek területére is jön a Vulkan, a Khronos Group pedig nemrég be is jelentette, hogy elkészült a Vulkan SC (Safety Critical) 1.0 végleges specifikációja.

A Vulkan SC 1.0 alapjaiban az 1.2-es specifikációjú Vulkan API-ra épül, de számos olyan újítást kínál, ami a célterületen fontos lehet. Többek között ilyen az úgynevezett offline pipeline támogatása, amivel statikusan definiálható a futtatandó adatfolyam. Erre azért van szükség, hogy a rendszer ne építkezzen egy viszonylag kiszámíthatatlan fordító-infrastruktúrára, amely a teljesítmény tekintetében bármilyen, nehezen kezelhető varianciát adna. Ezen túlmenően a Vulkan SC API header fájljai a MISRA C szoftverfejlesztési irányelvekhez vannak igazítva, és ezt kell követni a fejlesztésnél is, a validációt pedig a CodeSonar fejlesztőeszköze biztosítja.

A MISRA C-hez való igazodással a Vulkan SC 1.0 megfelel az ISO 26262-es biztonsági szabványnak, emellett persze kompatibilis marad a biztonságkritikus szoftverek iparági szabványaival: RTCA DO-178C Level A / EASA ED-12C Level A (repülőipar), ISO 26262 ASIL D (autóipar), IEC 61508 (ipari felhasználás) és IEC 62304 (orvosi felhasználás).

A Khronos Group a végleges specifikáció mellett kidolgozta hitelesítési teszteket is. Ennek az alapját nyilván a Vulkan API-hoz használt tesztek adták, specifikusan kiegészítve a célpiac igényeivel.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés