Hirdetés

Jövőre bukhatja a Celeront az asztali CPU-piac

Egyszerűen nincs hova beszúrni a tipikusan legolcsóbb modelleket.

Az Intel jövőre egy kicsit átalakíthatja az asztali processzorflottát, ugyanis a gyártóknak leadott útitervben már nem szerepel a Celeron. Ez azért érdekes, mert az említett sorozat még ma is kifejezetten kedvelt kisirodai szinten, annak ellenére, hogy teljesítményben az abszolút minimumnál is kevesebbet szokott kínálni, de ezt legalább olcsón teszi.

Ettől persze a már kiadott Celeron processzorok elérhetők maradnak, de várhatóan nem fognak frissülni, és az ok abban keresendő, hogy az AMD az idén nyáron szorítóba küldte a Celeronok ellen a Pentiumok teljesítményszintjére konfigurált Athlonokat, amelyeknek ráadásul a fogyasztása is jóval kisebb. Információink szerint az Intel erre reagál a következő esztendő első negyedévében, így az új Pentiumokat úgy fogják árazni, hogy versenyképesek legyenek, viszont ezzel nem lesz hely egy Celeron termékskálának.

Összességében a változás pozitív lesz, hiszen gyakorlatilag egy árszinttel lejjebb költözhet a Pentium, a Celeron márkanév pedig valószínűleg nem fog hiányozni, a régi hírnevét már sok-sok éve elvesztette. Idén például az Intel rekordidő alatt volt kénytelen frissíteni az áprilisban bemutatott Celeronokon, mert az OEM partnerek extrém lassúnak találták őket.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés