Hirdetés

Máris leváltotta az Intel az áprilisban leleplezett Celeronokat

Az eredeti trióval nem voltak elégedettek az OEM-ek, így jött egy erősebb hármas.

A hét elején számoltunk be arról, hogy dobozos formában is befutott a Core i9-10850K, de nem ez volt az Intel egyetlen frissítése, ugyanis szép csendben három új Celeron is érkezett. Ezek papíron nem, de a gyakorlatban leváltják az áprilisban bemutatott, LGA1200-as tokozású Celeron processzortriót.

Az új Celeronok paramétereit az alábbi táblázat részletezi:

Intel Comet Lake-S - új, asztali Celeron generáció GT1-es IGP-vel
Típus Órajel / Maximum órajel
Hyper-Threading L3 cache Fogyasztás
UHD Graphics 610 alap/turbo órajel
Listaár (dollár)
G5925 (2 mag) 3,6/- GHz nincs 4 MB 58 W 350/1050 MHz 52
G5905 (2 mag) 3,5/- GHz nincs 4 MB 58 W 350/1050 MHz 42
G5905T (2 mag) 3,3/- GHz nincs 4 MB 35 W 350/1000 MHz 42

Az Intel a korábbi Celeronokhoz képest 100 MHz-et emelt mindegyik modell órajelén, de ennél sokkal lényegesebb változás, hogy mostantól az L3 gyorsítótár nem 2, hanem 4 MB-os. A módosításra azért volt szükség, mert az OEM-ek nem voltak elégedettek az eredeti specifikációkkal. Gyakorlatilag az előző Celeron generációhoz képest nem kínáltak semmilyen, valóban érezhető előrelépést, és a korábbi Celeronok sem a gyorsaságukról voltak híresek. Ez eredetileg nem lett volna baj, de az AMD friss Athlonjai közül a Gold verziók már négy darab Zen 2-es maggal rendelkeznek, így a teljesítményük lényegesen jobb, miközben a listaáruk kedvezőbb az Intel Celeronjainál. Bár a több cache nem fog ellensúlyozni két magnyi hátrányt, arra azért elég, hogy a Comet Lake kódnevű lapkára épülő Celeron felhozatal használatát egyáltalán megfontolják az OEM partnerek.

Az áprilisban leleplezett Celeron hármas elméletben rendelhető marad, de úgy sem fog érdekelni senkit, hiszen ugyanolyan áron kérhetők az új verziók, amelyek érezhetően gyorsabbak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés