Hirdetés

Jönnek a SAS-meghajtók

A SCSI-szabványról lassan azt hihetnénk, hogy a feledés homályába merült, ám ez koránt sincs így. Erről leginkább az Adaptec cég gondoskodik. A vállalat a legújabb ötletével is azt akarja bizonyítani, igenis van létjogosultsága a SCSI-szabványnak.

Az új programban az Adaptec nem kisebb nevekkel társul, mint a Fujitsu, a Hitachi, a Maxtor és a Seagate. A cél: olyan SAS-merevlemezek kifejlesztése, amelyek 2004-től pótolják a párhuzamos Ultra320 SCSI-meghajtókat. A munka nem reménytelen, hiszen idén márciusban az Adaptecnek sikerült egy RAID-vezérlőből kiinduló SCSI-jelet soros kábeleken át négy winchesterhez el- és onnan visszajuttatni. A Seagate az idei CeBIT-en már be is mutatott egy működőképes SAS-háttértárolót.

A SAS abban különbözik a Serial-ATA-tól, hogy támogat olyan funkciókat, mint például a Dual-Porting, a Full-Duplex és a maximum 128 eszköz címzése, emellett nagyobb teljesítményt is kínál és megbízhatóbb a SATA-nál. A Dual-Porting szisztéma azt jelenti, hogy egy SAS-merevlemezt egyidejűleg akár két különböző rendszerre is ráköthetünk, az egyik SAS-rendszerben lehetnek SAS és Serial-ATA meghajtók vegyesen, hiszen mindkét típus ugyanazt a szabvány csatlakozót használja.


Forrás: www.adaptec.com


A Heise német internetes oldal információi szerint a SAS a Serial-ATA átviteli technikáját használja, ám gyorsabb annál. Az első Adaptec SAS-winchesterek adatátviteli sebessége 3 GB/s lesz, míg később ez az érték akár 12 GB/s-ra is változhat majd.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés