Hirdetés

Jönnek a DisplayPort kimenettel ellátott videokártyák

A megjelenítéssel foglalkozó gyártók közül egyre több jelenti, hogy felkészült a DisplayPort nevű átviteli technológia bevezetésére. Az új interfész 10,8 Gbps sávszélessége összevethető a HDMI aktuális, 1.3-as verziójának 10,2 Gbps-os bruttó adatátviteli sebességével, így mindkettő alkalmas 2560x1600p felbontású videojelek egyetlen kábelen keresztül történő közvetítésére, ráadásul mindkét esetben ugyanezen a kábelen keresztül továbbítható a hang is.

A DisplayPort mellett szóló érvek között szerepel, hogy nyílt, ingyenesen felhasználható szabvány, míg a HDMI-ért licencdíjat kell fizetni a fejlesztőknek. Egyes vélemények szerint a HDMI meg fogja tartani jelentőségét a szórakoztatóelektronikában, míg a DisplayPort a DVI utódaként elsősorban a számítástechnikában hódíthat. A versengő technológiák láttán azonban, úgy tűnik, azoknak sem kell aggódniuk, akik éppenséggel PC-re szeretnék kötni HDMI bemenettel ellátott tévékészüléküket.

Friss közleménye szerint a Zotac is felkészült a DisplayPort kimenettel ellátott videokártyák gyártására. Az NVIDIA chipes kártyákra, a digitális és – adapterrel – analóg jelet szolgáltató DVI-I interfész mellé egy DisplayPort kerül. A vállalat egy további adaptert is ad termékéhez, melyet a DisplayPort csatlakozóba illesztve vagy egy további DVI, vagy egy HDMI interfész vehető igénybe. Hasonló megoldások a következő évtől természetesen más gyártók kínálatában is elérhetők lesznek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés