Hirdetés

Jön a vezeték nélküli mobileszköz-töltő

Elektromágneses indukción alapuló univerzális akkumulátor-töltőkkel jelentkezett a két cambridge-i diák által 2001-ben alapított Splashpower. A Single SplashPad és Multi SplashPad névre keresztelt két eszköz leginkább egy felhizlalt egérpadhoz hasonlítható, melyre elég csak letenni a tölteni kívánt mobiltelefont, PDA-t, digitális kamerát, esetleg médialejátszót. A két töltő közti egyetlen különbség, hogy a „Single” változat egyidőben csak egy eszközt képes tölteni, míg a Multi SplashPad egyszerre több készüléket is képes töltőárammal táplálni.

A SplashPadek gyártótól és funkciótól függetlenül gyakorlatilag mindenfajta, gyenge töltőáramot igénylő akkumulátorral felszerelt eszközhöz használhatóak, egyetlen kritérium, hogy a gyártóknak integrálniuk kell a Splashpower által kifejlesztett transzformátormodulokat a készülékbe. A vezeték nélküli töltési eljárás mielőbbi tömeges elterjedése érdekében a fejlesztő máris előszerződéseket kötött számos jelentős mobiltelefon-, PDA-, fényképezőgép- és szórakoztatóelektronikai termék-gyártóval.

A technológia kihasználásának mindazonáltal nem kizárólagos feltétele, hogy a tölteni kívánt eszköz beszerelten tartalmazza az ominózus modult, a Splashpower ugyanis számos elterjedt mobiltelefon-típussal, illetve népszerű médialejátszóval (köztük olyan elterjedt modellekkel, mint az Apple iPodja) kompatibilis, külsőleg csatlakoztatható típust is kifejlesztett a „vevőegységből”.

A gyártó eljárása – amennyiben sikerül kellő számú és kellően befolyásos partnerekre szert tennie – csakugyan szép jövő elé nézhet, a technológia működésének bizonyos részleteit ugyanakkor mindmáig jótékony homály fedi. Így például a töltéshez szükséges időről mélyen hallgat a cég, de azt sem tudni, hogy az eljárás alkalmazható-e a jövőben nagyobb töltőáramot igénylő berendezések (például noteszgépek) telepjeinek a feltöltésére.

A SplashPadek piaci megjelenési idejéről, illetve fogyasztói áráról egyelőre szintén hallgat a cég, az eszközök a napokban Japánban megrendezésre kerülő CEATEC (Combined Exhibition of Advanced Technologies) kiállításon kerülnek először a nagyközönség elé.

Előzmények

Hirdetés