Hirdetés

Jön a felezett memóriájú Geforce 8800 GTS

Egyre biztosabbá válik, hogy az NVIDIA még a márciusi CeBIT előtt előrukkol egy újabb csúcskategóriás videokártyával: a DailyTech híroldal értesülései szerint a gyártó nemrég ismertette partnereivel az újdonsággal kapcsolatos terveit. Az új GeForce 8800-as variáns ezek szerint minden tekintetben megegyezik a már piacon lévő GeForce 8800 GTS típussal, leszámítva a memória mennyiségét, melyet megfelez az NVIDIA.

A 320 megabájt memóriával ellátott GeForce 8800 GTS típus ugyanazt a GPU-t kapja tehát, mint az elődmodell, amely 96 stream processzort és 500 MHz-es működési frekvenciát feltételez. A hírek szerint a memória órajelén sem változtatnának az NVIDIA-nál, azaz 800 (effektíve 1600) MHz-en üzemelnének a chipek. A DailyTech kalkulációja szerint a memóriaméret csökkentése hozzávetőlegesen 25 dollárral, azaz körülbelül 5000 forinttal redukálná a vezérlők előállítási költségét, a fogyasztói ár azonban ennél várhatóan jelentősebb mértékben mérséklődhet (egyes pletykák szerint az NVIDIA 299 dollárban és ugyanennyi euróban határozza majd meg a kártyák javasolt fogyasztói árát).

Az új GeForce 8800 modellel nyilvánvalóan az a célja az NVIDIA-nak, hogy a csúcsszegmensben szereplő termékek árát lejjebb szoríthassa, a gyártó azonban vélhetőleg így is csak a középkategóriás GeForce 8xxx-es modellek márciusi megjelenése után érhet el komoly áttörést a DX10-kompatibilis vezérlők eladásait tekintve. A GeForce 8300 és 8600-os széria tagjai a legfrissebb, nem hivatalos információk szerint 69 és 179 dollár közti árszintre pozicionálódnak majd.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés